На соцпідтримку українців торік витратили майже 900 мільярдів - Жолнович

На соцпідтримку українців торік витратили майже 900 мільярдів - Жолнович

Укрінформ
У 2023 році бюджет Міністерства соцполітики сягнув рекордних майже 900 млрд грн, що зумовлено збільшенням чисельності людей, які потребували допомоги.

Про це в Укрінформі під час пресконференції, присвяченій підсумкам роботи міністерства у 2023 році, повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

«Якщо подивитися на бюджет міністерства у 23-му, він склав майже 900 млрд грн. Це практично 25 млрд дол. Для порівняння - це бюджет цілої Грузії або Ісландії. Це кошти, які ми витратили на соціальну підтримку наших громадян», - сказала міністр.

Вона також зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення в Україні постраждало понад 23 тис. цивільних, майже 9 тис. людей загинуло, а 15 тис. - отримали ті чи інші травмування.

Крім того, майже 3 млн українців були переміщені до Росії, і станом на зараз там перебувають близько 1,5 млн наших співгромадян. У кордонах України перемістилося близько 5 млн громадян і приблизно стільки ж перебувають за кордоном після виїзду туди з початку великої війни.

Ще майже 2 млн українців, починаючи з 24 лютого 2022 року, залишаються на території, яка є тимчасово окупованою.

Читайте також: Жолнович запевнила, що у держави достатньо коштів для соцвиплат

«Враховуючи таку кількість втрат людського капіталу, а також збільшення інфляції, збільшення рівня бідності, кількість людей, що потребують підтримки, суттєво зросла. А от кількість людей, які спроможні забезпечувати наповнення нашого бюджету, сплачуючи податки для покриття відповідних соціальних видатків, на жаль, суттєво зменшилася», - зауважила Жолнович.

За її інформацією, сьогодні, крім майже 11 млн пенсіонерів, держава підтримує різними видами соціальної допомоги близько 9,5 млн українців.

«Це нові виклики для нас. Вони зумовлюють абсолютно інші підходи і мотиви, щоб формувати соціальну політику і максимально включати людей в соціальну активність, в економічну самостійність, у збереження їхньої ефективності і сталості, щоб ми просто зберегли нашу країну», - наголосила міністр.

Як повідомлялося, у 2023 році з держбюджету в повному обсязі профінансовано соцвиплати на 450,1 млрд грн. Зокрема, 271,8 млрд грн було спрямовано на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду, 102,8 млрд грн - на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, 47,6 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей та надання пільг і житлових субсидій громадянам.

Читайте також: Соцвиплати із держбюджету торік профінансовані на ₴450,1 мільярда - Мінфін

Крім того, 24,2 млрд грн було спрямовано на соціальний захист дітей та сім’ї, 3,6 млрд грн - на соціальний захист осіб з інвалідністю та 0,5 млрд грн – на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-