СБУ затримала колаборантку, яка передала росіянам 24 «швидкі» для депортації дітей з Херсона

СБУ затримала колаборантку, яка передала росіянам 24 «швидкі» для депортації дітей з Херсона

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України запобігла втечі з України ексчиновниці із Херсона, яка віддала російським загарбникам автопарк швидких допомог для депортації українських дітей до РФ.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Жінку затримати на прикордонному пункті пропуску "Краківець" у Львівській області, коли вона намагалася виїхати до Європейського Союзу.

За матеріалами справи, вона була заступницею очільника Херсонського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф.

Під час тимчасового захоплення міста росіянами посадовиця увійшла до "керівного складу" медустанови та передала загарбникам 24 автомобілі швидкої допомоги.

Для цього вона власноруч підписала відповідне "розпорядження" для видимості законності процедури.

Крім цього, фігурантка сприяла росіянам у масовій депортації українських дітей. Їх вивозили каретами швидкої допомоги з Херсонщини до Криму, а потім до Росії.

Таким чином вони маскували незаконне вивезення неповнолітніх під виглядом переміщення медичного спецтранспорту.

Також командування угруповань РФ залучало швидкі для евакуації поранених загарбників з передової до військових госпіталів.

Крім того, напередодні звільнення Херсона російські війська переправили викрадені медавтомобілі на лівий берег Дніпра, де поставили їх "на баланс" "адміністрації" гауляйтера Володимира Сальдо.

Після звільнення міста поплічниця ворога залишилась у Херсоні, де намагалася уникнути правосуддя, прикриваючись статусом "поза політикою".

Проте наприкінці літа 2023 року вона виїхала до Львова й оформила собі соцвиплати як внутрішньо переміщена особа.

Згодом фігурантка вирішила втекти за кордон через пункт пропуску "Краківець", де її й затримали співробітники СБУ та Національної поліції.

Читайте також: СБУ затримала одну з організаторок псевдореферендуму на Херсонщині

При обшуках за адресами проживання фігурантки у Львові та Херсоні вилучені флеш-носії та документи із доказами злочинної діяльності.

Їй повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору) та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Зловмисниці загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляє поліція Херсонської області, за словами начальника відділу слідчого управління обласного главку поліції Олега Мальчевського, оперативники управління СБУ встановили, що у червні 2022 року загарбники перереєстрували комунальне некомерційне підприємство "Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Херсонської обласної ради за стандартами РФ. Незаконно створену медичну установу очолив посадовець, який обіймав керівну посаду до повномасштабного вторгнення Росії. Псевдокерівник запропонував "роботу" своїй колишній заступниці. 57-річна жінка погодилася на пропозицію.

До її "повноважень" входили керування та організація роботи відділу автоматизованих систем управління та зв’язку, відділу екстреної медичної катастрофи та медицини катастроф, а також центральної оперативної диспетчерської.

Окрім того, зловмисниця подала свою кандидатуру на призначення "головним позаштатним спеціалістом" так званого "міністерства охорони здоров’я херсонської області". Загарбники погодили заяву та у другій половині вересня 2022 року затвердили відповідним наказом.

У другій половині жовтня 2022 року фігурантка надала вказівку кільком водіям і фельдшерам швидкої допомоги вивезти 11 дітей із так званого "херсонського обласного будинку дитини" до Криму.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України затримала колишнього підполковника міліції, який передавав Головному управлінню Генерального штабу Збройних сил Росії інформацію про заводи, що виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-