Пропаганда РФ намагається маніпулювати патріотизмом українців - британська експертка

Пропаганда РФ намагається маніпулювати патріотизмом українців - британська експертка

Ексклюзив
Укрінформ
У створенні шкідливих наративів, розрахованих на українську аудиторію, російська пропаганда є найбільш успішною там, де вона визнає український патріотизм і намагається ним маніпулювати.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловила наукова співробітниця кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу в Лондоні Джейд Мак-Глінн.

«Російська пропаганда є найбільш успішною там, де вона визнає український патріотизм і намагається ним маніпулювати або принаймні знаходити мову, яку українська аудиторія зрозуміє та сприйматиме за правдоподібну», – зазначила експертка.

За її словами, російська пропаганда в Україні розпалює емоції, щоби налаштувати українців проти їхнього уряду, союзників і самих українських військових зусиль.

"Якщо стратегічний лозунг для військових – це "розділяй і володарюй", то для російських пропагандистів – це "розділяй і деморалізуй", – зауважила експертка.

Так, російська пропаганда налаштовує регіони один проти одного, грає на страху, що Київ нібито "централізує всю владу", а також намагається розпалити етнічні розбіжності, наприклад між українцями та етнічними угорцями, пояснила Мак-Глінн.

Основними темами, що, на думку пропагандистів, найкраще деморалізують населення, є нібито несправедливий процес мобілізації, недостатня увага військовим, відсутність дітей можновладців у лавах Сил оборони України, ненадійність західних союзників і корупція в Україні, зауважила експертка.

Читайте також: У РНБО спростували російський фейк про закриття виїзду з Києва для «масового призову»

"Оскільки українська армія має високий рейтинг довіри, проросійські телеграм-канали уникають прямої критики військових", – сказала Мак-Глінн, додаючи, що там натомість роблять вигляд, що стоять на боці звичайних солдатів. "Однак насправді вони завжди прагнуть применшити масштаби жаху, принесеного Росією, та звинуватити Україну у війні", – підкреслила експертка.

Вона визнала, що багато із цих тем є тригерами для української аудиторії, "легітимними" для обговорення. Водночас "нелегітимним є те, як їх використовує російська пропаганда, а саме для того, щоб навести аргументи на користь капітуляції". Ці месиджі часто добре приховані, наприклад, коли пропагандисти представляють критику Президента Володимира Зеленського "як захист генерала Залужного чи навіть самої України".

Мак-Глінн також спрогнозувала, що потоки російської дезінформації продовжуватимуть зростати. Пропагандисти й надалі використовуватимуть всі можливості, що виникають внаслідок страждань і руйнувань, які Росія сама й завдає.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час нещодавнього онлайн-спілкування з учасниками щорічної національної конференції у Швеції "Суспільство та оборона" заявив, що найголовнішими викликами у протистоянні російській агресії є боротьба з поширюваною РФ дезінформацією та недопущення обходу Росією санкцій.

За його словами, незалежні ЗМІ Європи, США, Британії, а також на Африканському континенті та в країнах Латинської Америки підхоплюють поширювані пропагандистами російські наративи й подають їх як реальність. Тому, на переконання глави Української держави, одним із найскладніших викликів сьогодні є боротьба з російською дезінформацією у світі.

Фото: fixr.co

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-