Більш як половина українців дивляться у майбутнє з надією - політолог

Більш як половина українців дивляться у майбутнє з надією - політолог

Укрінформ
Українське суспільство сьогодні зберігає заряд оптимізму.

Так науковий директор фонду «Демініціативи», професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань прокоментував результати соціологічного опитування «Підсумки 2023 року: громадська думка українців», проведеного у грудні Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, в інтерв’ю Укрінформу.

За словами експерта, почуття, які превалюють в громадській думці щодо майбутнього України, - це надія (60,8% опитаних), натомість 34,4% опитаних відчувають тривогу.

«Тобто при великій надії на краще є тривожні тенденції», - зауважив політолог.

За його словами, якщо у попередні роки українці достатньо критично ставились до того, що відбувається в країні, то сьогодні ці показники мають протилежну тенденцію.

«Перед початком великої війни, грудень 2021 року, лише 20% опитаних вважали, що події йдуть у правильному напрямку. Як тільки почалась війна, люди стали обирати іншу опцію - події йдуть у правильному напрямку. Пік був у лютому-березні 2023 року, коли опитування показали 60% підтримки. Зараз ця цифра дещо впала, до 45%. Але все одно це в 2,5 раза більше, аніж до початку війни. Я думаю, що українське суспільство зберігає заряд оптимізму», - сказав Гарань.

Читайте також: Рекордна кількість українців не хоче бачити проросійських депутатів у Раді

Як повідомлялось, у перемогу вірять 88% українців, а 58% з них вважають, що це відбудеться в короткостроковій перспективі. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, проведенеого у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-