У МКІП викрили російський фейк про «здане на брухт» погруддя Шухевича зі знищеного музею

У МКІП викрили російський фейк про «здане на брухт» погруддя Шухевича зі знищеного музею

Укрінформ
Інформація про те, ніби погруддя генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича зі знищеного росіянами музею на Львівщині здали на брухт, є брехнею.

Про це у Телеграмі повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП, передає Укрінформ.

"Брехня: СБУ затримала правопорушника, який за 2300 гривень здав до металобрухту бронзове погруддя Романа Шухевича, вціліле після влучання уламків російських "шахедів" у Меморіальний музей Шухевича 1 січня. Про це пишуть російські пабліки в соцмережах", - ідеться в повідомленні.

З посиланням на фахівців проєкту StopFake зазначається, що цю історію вигадали пропагандисти. Насправді погруддя Шухевича передали на безпечне зберігання до фондів Львівського історичного музею.

"А фото, на якому нібито зображений затриманий львів’янин, насправді взяли з сайту Харківської обласної прокуратури. Ще у травні 2023 року ним проілюстрували новину про затримання чоловіка, який займався шахрайством під виглядом перевезення людей з гарячих точок Харківщини", - пояснили у міністерстві.

Читайте також: Знищений росіянами музей Шухевича у Львові відбудують після перемоги

Як повідомлялося, 1 січня, в день народження Степана Бандери запущені росіянами безпілотники знищили музей Романа Шухевича у Білогорщі під Львовом. У повністю зруйнованому музеї дивом вціліло погруддя генерал-хорунжого УПА авторства Михайла Черешньовського.

Унаслідок атаки знищено 16 експонатів, які належали до Музейного фонду України. Кількасот експонатів було вивезено з музею ще на початку повномасштабного вторгнення.

Фото: Максим Козицький, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-