Мухаммед Алі, Люцифер, Снєжка: як торік називали новонароджених в Україні

Мухаммед Алі, Люцифер, Снєжка: як торік називали новонароджених в Україні

Укрінформ
Найчастіше у 2023 році новонародженим дівчаткам давали імена Марія, Єва, а хлопчикам - Марк та Олександр.

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції у м.Київ у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Марія, Єва, Марк та Олександр - тримають першість у рейтингу найпопулярніших імен, які обирають батьки для новонароджених малюків у 2023 році”, - йдеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що Миролюб, Мухаммед Алі, Люцифер, Аріель, Афіна чи Мане - рідковживані імена, які батьки обирали для своїх малюків у 2023 році.

Також повідомляється, що в Києві найчастіше дівчаткам батьки обирали імена Марія, Соломія, Єва, Поліна, а хлопчикам - Максим, Марк, Тимофій, Олександр, Данило, Михайло.

За бажанням батьків дітям присвоювались рідкісні імена. Зокрема – Пауліна, Оріяна, Євдокія, Клара, Весна, Ведана, Дана, Астрід, Сахара, Октавія, Вогнена, Арія, Афіна-Пенелопа, Яруна, Дзвінка, Килина, Еммануела, Іларія, Магда, Юстина, Фрея, Глафіра, Матільда, Іуліанія, Інга, Лілі, Леоніда, Зореслава, Нефа. А також – Зореслав, Леслав, Яніслав, Велес, Ратмир, Кий, Люцифер, Граф, Корній, Будимир, Вір, Еней, Серафим, Єрофій, Люксор, Еней, Елізар, Іоанн, Гаррі, Адоніс, Арес, Іліодор, Марс, Тео, Ян, Доміан, Зевс, Грей, Кай.

За інформацією Центрального управління юстиції, у Київській області торік найчастіше дівчаткам давали імена Дарина, Злата, Поліна, Софія, Єва, Соломія, Анна, а хлопчикам – Тимофій, Тимур, Максим, Марк, Богдан, Олександр, Дмитро.

Також за бажанням батьків дітям присвоювались рідкісні імена, а саме - Алісі, Луна, Снєжка, Мане, Лісанна, Єсфірь, Елуна, Вірсавія, Домініка, Роксана, Адель, Франческа, Арміне, Славяна, Єремія. Хлопчикам обирали імена Реян, Леон, Карім, Саян, Міхей, Ельман, Рувім, Ілія, Теодор, Лаврін.

Читайте також: Лікарі презентували у Парижі прапор із відбитками ніжок новонароджених українців

У відомстві зауважують, що вибір імені дитини завжди є правом батьків, проте наполягають на тому, аби воно не містило ані цифр, ані інших знаків.

“Звертаємо увагу, що дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько”, - ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що подвійне ім’я завжди записується через дефіс (для прикладу, Алла-Вікторія, Маргарита-Марія).

Як інформують у Центральному міжрегіональному управлінні Мін’юсту, на вибір імені впливають історичні події – війни, перемоги також можуть вплинути на популярність імені. Також підкреслюють, що знову відроджуються старовинні імена.

Читайте також: Найпопулярнішими іменами в Німеччині стали Емілія і Ной

Як повідомлялося, в Україні 1 січня 2021 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на заміну по батькові», згідно з яким змінювати на власний розсуд своє прізвище, ім'я та (чи) по батькові дозволяється з 16 років.

З 14 років дозволяється змінити своє прізвище, ім'я та (або) по батькові за згодою батьків чи піклувальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-