Київгума заперечує звинувачення СБУ у співпраці з Росією

Київгума заперечує звинувачення СБУ у співпраці з Росією

Укрінформ
Підприємство "Київгума" заперечує звинувачення Служби безпеки України щодо здійснення оптових поставок засобів тактичної медицини до Російської Федерації.

Про це заявив генеральний директор і співвласник Київгуми Андрій Острогруд у своєму дописі у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"З лютого місяця 22 року ми повністю зупинили співпрацю з країною-агресором. Жодної поставки не було. Кошти, втрачені в РФ (дебіторку), списано, отримавши відповідні довідки ТПП про форс-мажор. Все це можна бачити як у нас в обліку, так і в податковій і митниці", - написав Острогруд.

За його словами, компанії з Естонії та Швейцарії, які фігурують у справі СБУ, є потужними європейськими компаніями, з якими Київгума співпрацює вже багато років.

Острогруд підтвердив, що з лютого 2022 року Київгума поставила до компаній з Естонії та Швейцарії товару на суму близько 1 млн євро, як і вказано в інформації від СБУ.

"Але, повторюсь, ми на ці компанії поставляємо товар десятки років, і в цих сумах поставок - грілки гумові, клейона, спринцівки, напальники, соски та пустушки для дітей та інше. Тобто позицій «тактика» (про що можна довідатись у нас на офіц. сайті компанії) не було", - запевнив керівник підприємства.

Він заперечив звинувачення СБУ щодо, зокрема, позиції "бинт Мартенса". Це тонка гумова смуга завдовжки 3,5 та 5 м, яка використовується будь-де в побуті і яку "підприємство виробляє вже понад 70 років, його споживачами є тисячі компаній та приватних осіб".

"Саме ці позиції фігурують в матеріалах справи, за якою нас звинувачують у "зраді". Мало того, поставки цих позицій - це декілька десятків тисяч євро, а не мільйон", - стверджує генеральний директор Київгуми.

На його думку, справа пов'язана з бажанням "збити компанію як єдиного і найбільшого виробника аптечок та завести своїх постачальників".

Компанія планує через суд спростовувати звинувачення в її бік.

Читайте також: У Києві затримали засновника агрохолдингу, який постачав харчі військам РФ на Херсонщині

Як повідомлялося, Служба безпеки України викрила у Київській області підприємство, яке здійснювало оптові поставки засобів тактичної медицини до Російської Федерації.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років компанія переправила до РФ декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-