У Коордштабі роз’яснили, як проходить початкова реабілітація звільнених з полону захисників

У Коордштабі роз’яснили, як проходить початкова реабілітація звільнених з полону захисників

Укрінформ
У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими дали роз’яснення, як проходить початкова реабілітація щойно звільнених з полону захисників та захисниць.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомляє у Телеграмі.

"Сам обмін- - досить нетривала в часі подія, пов’язана з воєнними ризиками, бо може відбуватися у небезпечній зоні. Завдання на цьому етапі - переконатися, чи всі узгоджені на обмін люди справді прибули. Якщо є відомості, що стан здоров'я когось з обмінюваних не дозволяє пересуватися, для них заздалегідь готують автомобілі швидкої допомоги", - йдеться у повідомленні.

У безпечній локації звільненим роздають наплічники з набором речей першої необхідності: засоби гігієни, білизну, одяг по сезону, взуття, а також мобільний телефон зі стартовим пакетом для зв’язку з рідними. Дають змогу помитися та годують дієтичною їжею.

Читайте також: Лубінець про обмін: Щодо кожного поверненого фіксую застосування тортур

Далі звільнені з полону проходять первинний огляд лікарів. Оборонців інструктують щодо особливостей їхнього стану, зокрема режиму харчування.

"У перші тижні після звільнення слід дотримуватися дієти. Ускладнення після рясного харчування можуть бути дуже серйозними", - зауважили у Коордштабі.

Звільнених направляють до лікувально-профілактичних закладів, де з ними уже більш детально працюють кваліфіковані лікарі та психологи, які мають досвід роботи з людьми, що пережили полон. Фахівці супроводжують звільнених військовослужбовців та цивільних громадян на перших етапах повернення до нормального життя після травматичного досвіду, допомагають відновити навички та соціальні зв’язки, контроль над власним життям.

Представники Координаційного штабу також спілкуються з усіма звільненими, аби дізнатися більше про їхніх побратимів та посестер, які могли залишитися у полоні.

Читайте також: Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

"Упродовж мінімум трьох тижнів триває процес початкового відновлення. Він включає медичні процедури, роботу із психологами, відновлення втрачених документів та банківських карток. Також у цей час звільнені отримують одноразову допомогу та доступ до коштів, які вони отримували як грошове забезпечення весь час перебування у ворожій неволі", - зазначили у Коордштабі.

Звільнені за цей час реінтегруються в суспільство, продовжують реабілітацію за місцями проживання, отримують відпустку, проходять військово-лікарську комісію.

У Координаційному штабі запевнили, що працюють над подовженням реабілітаційного періоду.

Читайте також: В Україні потрібно будувати додаткові центри реабілітації для військових - Лубінець

Як повідомляв Укрінформ, 3 січня в Україну з російського полону повернули понад 200 військових і цивільних.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-