Українських біженців в Естонії за рік поменшало

Українських біженців в Естонії за рік поменшало

Укрінформ
Кількість українських біженців в Естонії зменшується: посвідку на проживання на підставі тимчасового захисту нині мають близько 35,5 осіб, в той час, як на початку 2023 року їхня кількість перевищувала 38 тисяч.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на міграційну службу Департаменту соціального страхування повідомляє ERR.

Зазначається, що станом на кінець року в Естонії працювали майже 12,5 тисячі українських біженців, безробітними зареєстровано трохи більш як 4 тисячі.

Зараз у місцях розміщення біженців, організованих Департаментом соцстрахування Естонії, немає жодного громадянина України. Департамент закриває тимчасове житло для біженців, але готовий знову відкрити його у разі потреби, якщо кількість біженців знову зростатиме.

Водночас, за словами глава міграційної служби Департаменту соціального страхування Лійс Палоотс, навіть у такому випадку початкова ситуація буде інша. «Профіль біженців, які сьогодні прибувають, певною мірою змінився. Наприклад, зараз багато хто з них приїжджає вже до близької людини або має якусь мережу знайомих, яка тут приймає», – сказала вона.

На початку листопада цього року припинив свою діяльність Український інформаційний центр у Тарту. Подібний центр у Нарві відзначає помітне падіння відвідуваності – в окремі дні туди ніхто не заходить.

Основною проблемою для соціалізації українців в Естонії є мовна. Зафіксована 2023 року внутрішня міграція із регіонів країни з переважною більшістю естономовного населення пов’язана в першу чергу з цим. Однак багато хто вчить мову, є й такі, що вже отримали сертифікат про знання естонської на категорію А1.

Разом з тим основна частина українських біженців прагне назад у рідну країну. За словами голови відділу соціальної допомоги міста Маарду Ольги Євдокимової, біженці побоюються лише зимових блекаутів в Україні, але до весни мають намір повернутися додому. Такі ж спостереження у її колеги Крісті Мюрк із Нарви.

Читайте також: Естонія готова укласти з Україною угоду щодо мобілізації чоловіків, що перебувають за кордоном

Як повідомляв Укрінформ, за ініціативи українських діаспорних організацій та естонських установ в Таллінні відбулося святкування Різдва.

Фото: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-