Картина в обмін на «очі» для ЗСУ

Картина в обмін на «очі» для ЗСУ

Укрінформ
Як твір із уламків снарядів збирав на дрони в Нідерландах

Свого часу використання дронів для знімання фільмів стало революцією в кіноіндустрії. Сьогодні дрони – це фактично “очі” українських захисників. Вони розміновують, коригують, розвідують, допомагають контролювати свої позиції та знаходити ворожі, нищать противника.

Війна Росії в Україні спричинила революційний прорив у використанні дронів як зброї, адже ніколи раніше не було такого попиту на цих “пташок”, як сьогодні.

У Нідерландах потреби українських воїнів чудово розуміють. Місцеві волонтери щосили намагаються забезпечити бійців ЗСУ усім необхідним: як дронами, так і запчастинами до них. Але після майже двох років повномасштабного вторгнення визнають, що так звана втома від війни дається взнаки і в Нідерландах. Жертвувати на армію стали значно менше, ніж рік тому.

Тож тепер волонтерам доводиться боротися ще й із цією втомою та не лише усіляко мотивувати людей, а й шукати креативні підходи, щоб заохотити знову активно донатити на допомогу Україні. У цьому волонтерам допомагають креативні митці.

ПЕРШІ 12 ТИСЯЧ ЄВРО ДЛЯ УКРАЇНИ

Нідерландець Леонард Конінгвайк був глибоко вражений мужністю українців та обурений неспровокованим і невиправданим повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

“Я був занепокоєний тим, у яких умовах люди в Україні мають зимувати в той час, коли росіяни обстрілюють інфраструктуру. І я почав міркувати, що може бути корисним, коли немає обігрівачів, немає електрики... Тож я подумав: чому б не відправити в Україну спальні мішки? Я оголосив збір серед усіх знайомих, і цей збір поширився далі. Я зібрав близько 12 тисяч євро та купив 200 військових спальних мішків. Це зимові військові спальні мішки високої якості, у яких можна спати при температурі до мінус 18 градусів”, - розповідає митець із Нідерландів Леонард Конінгвайк.

Свою першу допомогу Україні він відправив через благодійний фонд “КОЛО”.

“Коли я придбав спальні мішки, то у мене виникла проблема їхньої доставки в Україну. Я хотів, щоб вони потрапили у правильні руки. Тож я зв’язався з фондом “КОЛО”, і вони сказали мені, що в Нідерландах є чоловік на ім’я Фарид Бекиров, який постійно їздить в Україну. Фарид запевнив мене, що зможе допомогти. Він відвіз спальні мішки українським  військовим. Фарид також показав мені фотографії людей, які отримали ці спальні мішки. Тож усе минуло добре”, - розповідає Конінгвайк.

Нідерландець каже, що минулого року люди дуже активно донатили, щоб допомогти Україні. Зараз ситуація змінилася. На його думку, одна з причин – це війна між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС.

ПЕРЕТВОРЕННЯ РОСІЙСЬКИХ СНАРЯДІВ НА ДОПОМОГУ УКРАЇНІ

Конфлікт спалахнув, коли вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

“7 жовтня сталися атаки ХАМАС, і вся увага перемкнулася на палестинців та ізраїльтян. Як на мене, це дуже погано для України. І я почав думати, чи можу я щось зробити. У вільний час я також митець, художник, це одне із моїх занять. Тож я подумав, чому б не зробити щось зі снарядів, які залишилися на полях боїв. Я запитав Фарида, чи не міг би він привезти мені якісь матеріали з України, бажано те, що росіяни залишили після своїх воєнних нападів. І він сказав, що, звісно, може з цим допомогти. Тож він привіз мені кілька снарядів, гільз і уламок збитого російського СУ-34. Я розібрав це на маленькі шматочки. Спочатку хотів зробити щось на кшталт скульптури, але не вийшло, тож я вирішив, що це не надто вдала ідея. І я перетворив це на картину, яку можна повісити на стіні. Від самого початку я мав намір виставити її на аукціон”, - розповідає Конінгвайк.

Митець із Нідерландів каже, що хотів створити з російських уламків щось корисне, що могло б допомогти українцям.

“Творча ідея, звичайно ж, полягала в тому, щоб перетворити потворність війни, те, що росіяни коять в Україні, на те, що допоможе українському народу. І людям сподобалася ця ідея. Вони підтримали її. Тож я закінчив роботу, закінчив цю картину, вставив її в рамку, а потім запросив своїх знайомих, друзів та інших людей на аукціон у моїй маленькій галереї. Прийшло, думаю, осіб 60-70. Ми влаштували аукціон”, - розповідає митець Леонард Конінгвайк.

Леонард Конінгвайк
Леонард Конінгвайк

Картину з уламків снарядів придбав його друг. “Цю роботу купив мій друг, він працює консультантом у міністерстві оборони Нідерландів, і він сказав, що у нього є гарне місце, щоб повісити її”, - каже автор.

Картина з уламків снарядів була продана за 3400 євро. На аукціоні також був той самий волонтер, який допоміг втілити ідею нідерландського митця.

Леонард Конінгвайк та Фарид Бекиров
Леонард Конінгвайк та Фарид Бекиров

“Фарид Бекиров теж був присутній. Він постійно їздить в Україну та допомагає з дронами. Він розповів про Україну, про складнощі та проблеми українців, як їм важко та чому ми маємо і надалі приділяти увагу Україні та підтримувати її. Потім розпочалися торги. Зрештою я отримав 3400 євро за свою роботу. Вся сума була передана Фаридові, щоб він міг придбати дрони та запчастини до них”, - каже нідерландець Леонард Конінгвайк.

ОСОБЛИВА ГІЛЬЗА

Волонтер Фарид Бекиров – співзасновник нідерландської фундації Eyes on Ukraine.

Фарид Бекиров
Фарид Бекиров

Фундація була створена 27 лютого 2022 року і до сьогодні зібрала близько 750 000 євро.

“Ми з гордістю можемо сказати, що в нас немає ні зарплатні, ні офісу. Транспорт в Україну та проживання під час поїздки ми оплачуємо зі своїх грошей. Тобто кожен цент, що приходить на рахунок фонду, використовуємо за прямим призначенням”, - каже співзасновник нідерландської фундації Eyes on Ukraine Фарид Бекиров.

Ми зустрілися з ним в Амстердамі у перервах у його напруженому волонтерському графіку. Він розповів, що на картині Леонарда Конінгвайка є одна дуже особлива гільза.

Це згадка про жертв трагедії МН17. Пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був знищений над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. Міжнародне розслідування встановило, що літак було збито зенітним ракетним комплексом “Бук” російського виробництва.

“Ця гільза знайшла своє застосування в роботі художника. На ній я вигравіював текст. Там написано: “За кожного з 298 загиблих на борту МН17. Ми сумуємо за вами й стоїмо з вами”, - розповідає волонтер.

Фарид Бекиров із тих волонтерів, які не втомлюються, та навіть попри те, що донатів поменшало, він і далі активно допомагає Україні.

У Нідерландах він мотивує людей діяти, пояснює, чому важливо надалі боротися та підтримувати Україну, розповідає, що таке “русскій мир”, шукає спонсорів, виробників, купує та передає дрони, складові до них, радіатори, польові кухні… Все, що потрібно для перемоги України. Адже чудово розуміє, на що здатен російський імперіалізм.

Фарид Бекиров
Фарид Бекиров

Фарид Бекиров уже багато років живе у Нідерландах. Він розповів, що народився у столиці Казахстану – Астані, щоправда, тоді місто мало назву Цілиноград.

“Цілиноград був оточений концентраційними таборами. Я добре це пам’ятаю і розповідав про це своїм дітям, які виросли в Нідерландах. Також я возив їх на Майдан в Україну, щоб показати ціну свободи… На жаль, у Європі можна побачити, що війна стала повсякденням, просто фактом. Люди тут мають відчуття безпеки, доки сюди не долітає. Але важливо розуміти, що якщо Росія напала на Україну, то це означає, що вона не зупиниться”, - наголошує Фарид Бекиров.

Каже, що невеликий сплеск донатів був у жовтні минулого року, коли росіяни почали атакувати інфраструктуру.

Та попри нинішній спад, він і його команда і далі роблять неможливе – щотижня передають та особисто доправляють допомогу Україні.

“Дронів ми близько 700 штук передали з березня 2022 року, близько 25 машин, також автобуси, генератори різних розмірів: від великих по 500 кіловат до дрібних, гуманітарну допомогу. Всього не перерахувати. Також мали ще одну пожертву від митців. Нідерландський театр танцю в Гаазі надав 20 тисяч євро: “азовці” у нас просили на польові кухні”, - розповідає Бекиров.

Також за його сприяння в Україні було відкрито центр підготовки кваліфікованих операторів дронів.

Навчання у центрі підготовки управління БПЛА KOLO-FLY відбувається у малих групах з індивідуальним підходом і практикою, із закликом летіти до перемоги, використовуючи технології.

Волонтер Фарид Бекиров певен, що лише творче ставлення, винахідливість і гострий розум здатні перемогти ворога.

Леонард Конінгвай
Леонард Конінгвай

Своєю чергою митець із Нідерландів Леонард Конінгвайк каже, що готовий створити ще не одну картину та долучатися до інших ідей і проєктів, щоб допомогти Україні.

“Я відкритий до нових ідей і проєктів. Я підтримую українців. Я вважаю, що зараз більше, ніж будь-коли, слід підтримувати Україну. Особливо з наближенням виборів у США наступного року. Також я невпевнений, якою надалі буде підтримка Європи. Я думаю, вона може бути нестабільною. Тому, на мою думку, цілком виправдано робити просто зараз усе необхідне та можливе, щоб підтримати Україну. Я ніколи не був в Україні, але, як я казав Фариду, а він часто їздить в Україну, готовий поїхати з ним і допомагати”, - каже автор картини з уламків снарядів і гільз.

Фарид Бекиров тим часом планує чергову поїздку та цілодобово на зв’язку з нашими бійцями. Занотовує, що потрібно на фронті, та сподівається на Різдвяне диво – дістати все необхідне.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: І.Драбок та надані героями матеріалу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-