У справах про корупцію немає значення, в якій країні фігурант тримає активи - Ситник

У справах про корупцію немає значення, в якій країні фігурант тримає активи - Ситник

Укрінформ
У справах про корупційні злочини та необґрунтовані активи немає суттєвої різниці, в якому банку особа тримає активи, - російському, американському чи швейцарському.

На цьому наголосив заступник голови НАЗК Артем Ситник у коментарі Укрінформу.

«Якщо активи, пов'язані з Росією, або родичі декларанта мають громадянство Росії, то це, мені здається, більше зона відповідальності Служби безпеки України, яка повинна це все перевіряти на предмет колабораційної діяльності, державної зради та зв'язків з країною-агресором», - зауважив він.

Водночас Ситник розповів, що НАЗК має приклади роботи, коли експерти агентства закінчували перевірки обґрунтованим рішенням про наявність кримінального правопорушення.

Він навів приклад справи колишньої народної депутатки Королевської, яка має активи в Москві: «Ці дані були оцінені уповноваженою особою НАЗК і надалі генеральний прокурор зареєстрував відповідне провадження».

Читайте також: НАБУ оновило підозру для ексдепутатки Королевської

За словами посадовця, коли йдеться про корупційні злочини, «немає суттєвої різниці, в якому банку особа має активи, в російському, американському чи швейцарському. Тут ми говоримо про те, що чиновник, займаючи певну посаду, має необґрунтовані активи, котрі вивів за кордон. НАЗК дає свою оцінку діям особи, кваліфікуючи їх через призму наявності саме злочинів, пов'язаних з декларуванням».

Ситник наголосив, що зовсім інакшою є ситуація, коли особа має не просто необґрунтовані активи, а зв'язки, які впливають на неї таким чином, що вона вимушено або добровільно співпрацює з країною-агресором. «Тоді це питання, яке належить до компетенції Служби безпеки України», - пояснив він.

Читайте також: НАЗК чекає напливу декларацій із корупційними ризиками наприкінці січня

«У нас, наприклад, є випадки, які розпочиналися з того, що виявлялося, що у члена сім'ї посадовця паспорт Російської Федерації. Але це ще не означає, що наявні порушення, пов'язані з декларуванням. Проте такі випадки точно повинні бути предметом оцінки наших спецслужб. А саме - наскільки цей факт впливає на незалежність чиновника, наскільки дає можливість тиснути на цього чиновника і, відповідно, чи не здійснює він певну підривну діяльність щодо України на користь Росії», - резюмував заступник голови НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, усі декларації державних службовців, подані в період декларування, пройдуть автоматичну перевірку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-