Україна має високий рівень освіти відносно виділених на неї коштів - експертка

Україна має високий рівень освіти відносно виділених на неї коштів - експертка

Укрінформ
Україна має доволі високий рівень освіти відносно показників щодо витрат на неї.

Про це повідомила очільниця Українського центу оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко у програмі Укрінформу «Самохвалов запитує».

«Показники щодо витрат на освіту, забезпечення суспільства, часто пов'язані з економічною спроможністю суспільства вкладати в освіту», - поінформувала вона.

За її словами, створюються графіки, які показують, яка частка ВВП до коефіцієнту купівельної спроможності.

Експертка уточнила, що це показує, скільки країна витрачає грошей на освіту.

«Є країни, які витрачають шалено багато грошей, вкладають неймовірні ресурси, але мають дуже низький результат щодо рівня освіти», - зазначила Вакуленко.

Водночас очільниця Українського центру оцінювання якості освіти зазначила, що є такі випадки, коли країни, які витрачаючи менше мають доволі високі результати.

«Україна, до речі, належить до країн цього другого типу. Тобто ми витрачаємо на освіту недостатньо, але наші результати порівняно з тими грішми, які ми вкладаємо в освіту є доволі високими», - поінформувала вона.

Читайте також: У Бучі збудували першу в країнії фабрику-кухню

Експертка також навела приклад В’єтнаму, влада якого вкладає в освіту невеликі кошти, але здобувачі мають вищі результати щодо рівня освіти ніж Україна та багато інших країн.

В цьому контексті Вакуленко наголосила на важливості кореляції, правильному використанні виділених на освіту коштів.

Як повідомляв Укрінформ, результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, яке представили Міністерство освіти і науки та Український центр оцінювання якості освіти за підтримки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine , показали, що у математичній галузі в українських учнів найнижчий рівень освітніх втрат серед усіх досліджуваних сфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-