У Міноборони розповіли, як працює нова система закупівель за стандартами НАТО

У Міноборони розповіли, як працює нова система закупівель за стандартами НАТО

Укрінформ
Команда Міністерства оборони України запустила нову систему закупівель за стандартами НАТО.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу відомства.

За його словами, нова система закупівель “повністю замінила пострадянську, де всі владні повноваження були зосереджені в Міноборони”.

“Наша мета – стратегічне планування. Мінімізуємо закупівлі за принципом “тут і зараз”. Міноборони має закуповувати, наприклад, зимову форму влітку, а літню – взимку. Таке планування покращить і якість, і вартість відповідно”, – зазначив Кліменков.

На першому рівні нової системи працює Департамент політики закупівель.

“Тут відповідатимуть лише за формування політики закупівель, координацію фінансової діяльності агенцій та розробку нормативно-правових актів у сфері закупівель”, – підкреслив заступник міністра.

Читайте також: У Міноборони внутрішній аудит виявив за квартал фінансових порушень більш як на 10 мільярдів

За його словами, “на другому рівні у міністерстві з’явився новий заступник – Віталій Половенко. Він займатиметься комунікацією з тилом ЗСУ, прийматиме пропозиції, коригуватиме списки товарів для закупівель, займатиметься контролем якості, визначатиме пріоритетність та вираховуватиме орієнтовну вартість”.

Безпосередньо закупівлями тилового майна займатиметься окреме державне підприємство – “Агенція закупівель у сфері оборони” (ДП “Державний оператор тилу”).

“Тобто їжу, речі, бронежилети, каски, пально-мастильні матеріали – усе це закуповуватимуть вони”, – уточнив Кліменков.

За схожим принципом побудована закупівля озброєння, якою займається “Агенція оборонних закупівель”. Вона вже розпочала контрактування усіх оборонних договорів.

“Перший результат – вдвічі зменшились терміни розгляду комерційних пропозицій. Це дуже важливо під час війни. Крім цього, агенція напряму контрактується з нашими міжнародними партнерами. Вже використано 97,9% бюджету за 2023 рік за цим напрямком. Ці дві агенції працюють за сучасними корпоративними стандартами”, – додав Кліменков.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Міноборони поінформували, що не відмовляються від закупівлі продуктів для Збройних сил України за стандартами НАТО, каталог продуктів включатиме 409 найменувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-