Лубінець просить Шмигаля підвищити зарплати працівників закладів соцзахисту

Лубінець просить Шмигаля підвищити зарплати працівників закладів соцзахисту

Укрінформ
Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до очільника уряду Дениса Шмигаля із закликом врегулювати питання оплати праці працівників закладів соціального захисту населення.

Про це повідомила пресслужба Офісу уповноваженого ВР із прав людини, передає Укрінформ.

«Із метою розв’язання цієї ситуації уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо врегулювання оплати праці працівників закладів соціального захисту населення», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що упродовж 2023 року за дорученням Лубінця Департамент моніторингу додержання прав дитини Секретаріату Уповноваженого здійснив 97 моніторингових візитів, із них 7 - до дитячих будинків-інтернатів, де перебувають діти з інвалідністю, які мають тяжкі порушення фізичного, інтелектуального розвитку та психічні розлади.

Читайте також: Органи соцзахисту мають отримати доступ до реєстру зруйнованого житла - Верещук

Результати моніторингових візитів неприємно вражають.

Було зафіксовано: недоукомплектування фахівцями, від знань та вмінь яких залежить відновлення дітей; непрацюючі кабінети фізіотерапії та лікувальної фізкультури; порушення санітарно-гігієнічних норм та вимог безпеки; укриття, що не були обладнані належним чином або перебувають в аварійному стані.

Зазначається, що профільні спеціалісти (вихователі, соціальні працівники, молодші медсестри – санітарки-няні, лікарі-психіатри) не охоче обирають місцем роботи психоневрологічні дитячі будинки-інтернати з причини невідповідного фізичному навантаженню низького рівня заробітної плати.

«Наприклад, є випадки, коли за збереження життя та здоров’я дев’яти дітей з інвалідністю відповідає одна медична сестра, унаслідок чого якість надання необхідних послуг вихованцям знижується», - додали у пресслужбі.

В Офісі уповноваженого з прав людини зауважили, що різниця в оплаті праці медпрацівників у закладі охорони здоров’я та закладі соцзахисту населення, яким є психоневрологічний дитячий будинок-інтернат, суттєва.

"20 000 гривень - для осіб, які займають лікарські посади в закладах охорони здоров’я, порівняно з майже 7000 гривень у лікаря, який працює в закладі вказаного типу. Посадовий оклад вихователя - 5931 гривня, няні-санітарки - 4593 гривні, а лікаря-психіатра - 6582 гривні", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: В Україні відновили 847 об'єктів охорони здоров'я - Шмигаль

Крім того, за станом здоров’я вихованці та підопічні цих дитячих будинків-інтернатів не здатні піклуватися про себе самостійно.

«За підсумками моніторингів вбачається необхідність посиленої уваги та додаткового реагування органів державної влади до перебування дітей в інституційних закладах, особливо у дитячих будинках-інтернатах, де перебувають діти з інвалідністю», - вважають в Офісі уповноваженого ВР із прав людини.

Як повідомлялося, у будинку дитини на Закарпатті, де знаходилися переміщені діти з Київщини, виявлено низку порушень, серед яких те, що діти миються централізовано лише раз на тиждень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-