Зеленський взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок

Зеленський взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський разом із представниками єврейського духовенства України взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок.

Про це повідомляється на сайті глави держави, передає Укрінформ.

Відео: Офіс Президента

"З нагоди початку єврейського свята Ханука Президент Володимир Зеленський разом із представниками єврейського духовенства України взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький запалив велику центральну свічку ханукії та промовив благословення на івриті. Після цього на ханукії запалили одну лампадку.

Камінецький нагадав про значущість свята Хануки, яке символізує можливість дива.

Голова Ради Федерації єврейських громад України рабин Мейєр Стамблер також зазначив, що головним меседжем Хануки є розповідати світу про дива.

«І ви, пане Президенте, з вашим лідерством можете розповісти світові про диво України», – сказав він.

Зі свого боку Зеленський привітав єврейську громаду зі святом Хануки.

«Це свято – про перемогу сили духу. І це найголовніше. Я бажаю всім вам, нам і всім тим, хто завжди на боці світла, на боці України та людей, на боці життя, – Хануки й перемоги», – зазначив Президент.

Зеленський взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок / Фото: Офіс Президента

На церемонії були присутні голова Ради Федерації єврейських громад України Мейєр Стамблер, заступник голови Ради Федерації єврейських громад України рабин Рафаель Рутман, головний рабин єврейської релігійної громади центральної синагоги Києва Моше Асман, головний рабин Львова Мордехай Болд, головний рабин Ужгорода Менахем Мендель Вільгельм, головний рабин Житомира Шломо Вільгельм, головний рабин Одеси Авраам Вольф, головний рабин Кривого Рогу Лірон Едері, головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький, головний рабин Харкова Моше Москович, головний рабин Сум Єхіель Левітанський, головний рабин синагоги Бейт Менахем Хабад (Київ) Йонатан Маркович.

Раніше Президент України Володимир Зеленський привітав іудеїв із Ханукою. 

"Сердечно вітаю вас із нагоди Хануки — свята торжества віри й добра. Свята свободи і гідності, мудрості й мужності, загартованої у важких випробуваннях. Священні ханукальні вогні, які запалюються в ці дні, знову нагадують про світло, що завжди долає зло і темряву, про цінність життя, за яке варто боротися", - сказав Президент.

Запалення ханукальних свічок в Києві / Фото: Руслан Канюка. Укрінформ

За його словами, на долю українського і єврейського народів випало чимало лиха, але попри все рішучість та готовність захищати своє демонструють усьому світові нашу силу, нашу міць і незламність.

Зеленський наголосив, що український народ цінує внесок єврейської громади у розвиток Української держави, яка сьогодні у мужній боротьбі утверджує своє право на незалежність та демократію.

Читайте також: Зеленський подякував всім воєнним лікарям України

Президент побажав усім іудеям міцного здоров'я, злагоди і щедрої долі.

Як повідомлялося, 7 грудня 2023 року в іудеїв усього світу розпочнеться святкування Хануки, яке триватиме 8 днів. На це свято юдеї ставлять спеціальний світильник ханукію з вісьмома свічками, і запалюють по одній свічці в кожен день свята. Тому Хануку також називають "святом свічок".

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-