Причиною полярного сяйва, яке спостерігали в Україні, була геомагнітна буря

Причиною полярного сяйва, яке спостерігали в Україні, була геомагнітна буря

Фото
Укрінформ
Причиною полярного сяйва, яке спостерігали напередодні в Україні, стала потужна геомагнітна буря.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Головний центр спеціального контролю. 

«У неділю, 5 листопада 2023 року, засобами ГЦСК зафіксовано геомагнітний шторм, що почався близько 12:01 (за київським часом) і досяг максимального рівня G3 Кр7 близько 20:40 (за київським часом). Потужна геомагнітна буря пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. Це спричинило полярне сяйво, яке спостерігали в Україні та у багатьох країнах Північної півкулі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що світіння (люмінесценція) верхніх шарів атмосфери планети виникає внаслідок взаємодії її магнітосфери із зарядженими частинками сонячного вітру. Зазвичай полярні сяйва спостерігають на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі.

Читайте також: Зонд Solar Orbiter виявив сильні викиди енергії на Сонці

У Головному центрі спецконтролю додали, що така геомагнітна буря може призвести до проблем з контролем напруги, із зарядкою та відстеженням поверхні. Зокрема це призводить до того, що супутникова навігація погіршується на кілька годин та порушується низькочастотна радіонавігація.

Сяйво "Аврора" в небі над Україною / Фото: соцмережі

Там зауважили, що упродовж дня геомагнітна обстановка має прийти до норми.

Як повідомили у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського, Північне сяйво "Аврора" над Україною стало наслідком коронального викиду на Сонці.

“5 листопада 2023 року над Україною відбулося рідкісне в наших широтах природне явище – північне сяйво (Aurora Borealis) або простіше "Аврора". Під час магнітних бур на Сонці зростає магнітна активність і планети Земля, що призводить до інтенсифікації полярного сяйва і поширення його у непритаманні для нього широти”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 31 жовтня на Сонці стався корональний викид маси у космічний простір, який досяг Землі, внаслідок чого полярне сяйво спостерігалося й над Україною.

Як повідомлялося, ввечері 5 листопада у різних куточках України спостерігали полярне сяйво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-