Костін: РФ має заплатити за збитки, завдані українському довкіллю

Костін: РФ має заплатити за збитки, завдані українському довкіллю

Укрінформ
Росія має заплатити за збитки, які вона завдала війною українському довкіллю.

Про це під час конференції "United for Justice. United for nature" заявив генпрокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми всі погоджуємося (з тим - ред.), що РФ як держава має заплатити за шкоду та збитки, спричинені українському довкіллю цією війною", - зазначив Костін.

Генпрокурор заявив, що для того, щоб зробити так, щоб вимоги України були почуті на міжнародному рівні, і щоб отримати підтримку міжнародних компенсаційних механізмів, потрібні прозорі широкомасштабні дискусії та залучення (до них - ред.) всіх зацікавлених сторін - міжнародних і національних.

Це необхідно для того, щоб гарантувати, що оцінка збитків буде чесною і надійною і що ніхто не буде суперечити цим підсумкам у межах жодного компенсаційного механізму, пояснив Костін.

Читайте також: Оцінити кількість тварин у зоні бойових дій в Україні зараз практично неможливо - науковець

Очільник ОГП закцентував увагу на тому, що без конфіскації суверенних російських активів Україні буде дуже складно гарантувати, що ці збитки буде компенсовано.

Він поінформував, що українські правоохоронці встановлюють стандарти розслідування та притягнення до відповідальності винних за злочини проти довкілля як воєнні злочини і винних за злочин екоциду.

"І ми віримо, що цей злочин (екоциду - ред.) буде одним із зафіксованих міжнародних злочинів. Ми віримо, що його буде включено у Римський статут. Ми знаємо, що це важливо", - зазначив генпрокурор.

Костін заявив, що екоцид - це не просто правова теорія чи доктрина, це - те, що люди відчувають і бачать.

Читайте також: Міндовкілля запропонувало універсальний інструмент для оцінки збитків, завданих природі через війну

"Розділені, ми не зможемо нічого досягти, але об'єднані - ми переможемо. У нас немає шансу працювати по-іншому - для нашого майбутнього, для майбутнього подальших поколінь і майбутнього цієї планети", - сказав очільник ОГП.

Він висловив переконання, що перемога України буде перемогою всього демократичного світу.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вчинила 2500 екологічних злочинів.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-