Веніславський виступив проти покарання ухилянтів і пояснив, чому змінив свою позицію

Веніславський виступив проти покарання ухилянтів і пояснив, чому змінив свою позицію

Укрінформ
Запровадження механізму покарання ухилянтів, які виїхали за кордон, може відрізати їх бажання повертатися в Україну.

Таку думку висловив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський в інтерв’ю BBC, передає Укрінформ.

Він нагадав, що влада кілька років заявляла, що ініціюватиме механізм покарання ухилянтів, які виїхали за кордон. Проте жодну з ініціатив так і не втілили у життя.

Читайте також: Прикордонники на Закарпатті за добу затримали 12 ухилянтів з різних областей

Веніславський розповів, що з колегами по комітету планували зареєструвати законопроєкт, де йшлося б про те, що ті, хто залишив територію України і не повернувся під час воєнного стану, можуть отримати кримінальне покарання.

"Я був щиро переконаний, що це може бути. Потім, коли почалася дискусія, зрозумів, що таким чином ми ж можемо не лише стимулювати повернення – ми можемо відрізати бажання взагалі повертатися в Україну", – зазначив народний депутат.

Представник Президента у ВР підкреслив, що змінив свою попередню позицію про те, що "всі, хто виїхав, – злочинці".

Читайте також: На Київщині викрили осіб, які переправляли ухилянтів за кордон під виглядом волонтерів

"Зараз це не варто робити. Після війни нам необхідно забезпечувати, скажімо так, демографічну політику, збереження щонайменше нашої української нації. Тож покарання може мати зворотний ефект", – додав він.

Водночас Веніславський зауважив, що незмінно виступає за переслідування у межах закону осіб, які у змові з ТЦК чи ВЛК купили собі підроблені документи і змогли виїхати. Але, за його словами, у кожному конкретному випадку справу мають розслідувати, а рішення має ухвалювати суд.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Веніславський зазначав, що використання механізму екстрадиції для повернення до України чоловіків, які виїхали за кордон за купленими довідками військово-лікарської комісії, є юридично можливим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-