Україна не може почати евакуацію з сектору Гази, бо закриті пункти пропуску - посол

Україна не може почати евакуацію з сектору Гази, бо закриті пункти пропуску - посол

Укрінформ
Посольство України в Ізраїлі підготувало все необхідне для евакуації 220 українців із сектору Гази, але вона не може розпочатися, оскільки пункти пропуску не працюють.

Про це заявив посол України в Державі Ізраїль Євген Корнійчук в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“На жаль, евакуація не почалася, оскільки єдиний пункт пропуску на Єгипет "Рафах" залишається закритим і впливу на це ми не маємо, як і не мають інші посольства”, – сказав він.

Дипломат зазначив, що з боку української сторони все готове і співробітники посольства в Єгипті готові зустріти людей в будь-який час, перевірити їхні документи, за потреби, поновити. Списки також передані і погоджені з єгипетською стороною. 

“Проблема в тому, що йде фактично такий пінг-понг - єгиптяни кажуть: ХАМАС з боку сектору Гази не пускає, а ХАМАС - що єгиптяни не пускають. Де правда – незрозуміло”, – пояснив Корнійчук.

Посол України висловив сподівання, що на переговорах держсекретаря США Ентоні Блінкена та премʼєр-міністра Беньяміна Нетаньягу буде доведено ізраїльській стороні важливість евакуації цивільних іноземців.

Кількість українців, які зголосилися на евакуацію, становить близько 220 осіб і постійно збільшується, повідомив Корнійчук. Також по допомогу з евакуацією своїх громадян до української сторони звертаються інші посольства, зокрема Молдови.

Читайте також: Єгипет не буде відкривати коридор для евакуації з сектору Гази - Reuters

“У нас інфраструктура готова, але це, на жаль, не тільки від нас залежить. Як тільки буде розблокований цей пункт пропуску чи пункт пропуску в бік Ізраїлю, ми людей вивеземо”, – підсумував дипломат.

Як повідомлялося, 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики вторглися в країну, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. 

Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тис. резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-