Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Замість інвалідності оцінюватимуть втрату функціональності. Що це значить і які наслідки

Замість інвалідності оцінюватимуть втрату функціональності. Що це значить і які наслідки

Блоги
Укрінформ
В Україні станом на 2023 рік зареєстровано 3 мільйони людей з інвалідністю

Із моменту повномасштабного вторгнення 300 тисяч людей оформили інвалідність. Усі вони змушені проходити непрозорі процесуди у МСЕК, і все одно статус інвалідності не дає їм можливості отримувати ті послуги, які допоможуть їм бути інтегрованими в соціум.

Реформа системи необхідна. Міністерство охорони здоров’я вже заявило про намір упровадити Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності і здоров’я (МКФ) та реформувати Медико-соціальну експертну комісію. Утім, як це відбуватиметься, досі до кінця не зрозуміло передусім людям з інвалідністю, їхнім родичам та близьким.

Громадська спілка «Ліга Сильних» працює над баченням, якою має бути реформа. Треба пояснити, що не так з українською моделлю інвалідності і які кроки треба зробити на шляху до демонтажу радянської неефективної системи МСЕК.

ЩО НЕ ТАК З УКРАЇНСЬКОЮ МОДЕЛЛЮ ІНВАЛІДНОСТІ

Тепер в Україні на рівні законодавства люди з інвалідністю – це передусім пацієнти, які потребують постійних медичних втручань, щоб вилікувати їхні травми і хвороби. Але в розвинених демократичних країнах інвалідність – це один з аспектів людського різноманіття, а права людей з інвалідністю – нарівні з іншими. Там працює правозахисна модель, до якої ми і прагнемо.

НАВІЩО РЕФОРМУВАТИ МСЕК І ЧОМУ СПЕРШУ ПОТРІБНО ВПРОВАДИТИ МКФ

Медико-соціальна комісія відома поганою репутацією. «Ліга Сильних» у березні-квітні 2023 року аналізувала відгуки респондентів про взаємодію з комісією і отримала такі висновки:

● МСЕК недоступна для осіб з інвалідністю;

● МСЕК не надає прозорої інформації про процеси, етапи проходження комісії і необхідність тих чи тих документів;

● процеси затягнуті;

● відсутність цифровізації;

● комісія корумпована.

Ця ситуація має бути змінена. Мета – трансформувати систему загалом, щоб усе працювало належно за замовчуванням, а не після судів, скарг та публічного розголосу.

Водночас повноцінне реформування МСЕК потребуватиме більше часу, і ще принаймні пʼять років перехідного періоду вона буде функціонувати. «Ліга Сильних» вважає, що вже тепер потрібно поліпшити законодавство, яке регулює діяльність комісій і працює над пропозиціями. Щодо більш широкої реформи, то спілка має намір створити робочу групу, яка напрацює карту змін, зокрема для Міністерства соціальної політики, від яких залежить реформування.

Перехід на МКФ – це перший крок у зміні системи паралельно з упровадженням електронної бази обміну інформацією та наданням реабілітаційних послуг незалежно від установлення статусу інвалідності.

ЧОМУ ПОТРІБЕН ПЕРЕХІД ВІД ІНВАЛІДНОСТІ ДО ВТРАТИ ФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ ЗА МКФ

Це необхідний крок, щоб українська модель інвалідності еволюціонувала від медичної до правозахисної.

Для цього ми повинні впровадити МКФ, яка фокусується не на захворюваннях і травмах, а на наслідках проблем зі здоров’ям.

Наприклад, людина не може говорити, бо має фізичні або інтелектуальні порушення. У цьому разі українська система фокусується на стані здоров’я, установлює інвалідність і розглядає людину як пацієнта. Але за МКФ, людина – не тільки біологічна істота, а й соціальна. Тому допомогу розглядають не лише в контексті лікування чи соціальних виплат, а також у підтримці під час навчання, працевлаштування і створенні можливостей.

Україна на законодавчому рівні має розширити бачення інвалідності: це не тільки про стан здоров’я людини, але і про те, як вона може жити в соціумі, працювати та бути в суспільстві.

Якщо тепер в українських термінах інвалідність – це лише про стан здоров’я і «обмеження життєдіяльності», то ми маємо перейти до фокусування на житті в соціумі та інклюзивності, як це передбачає Конвенція ООН з прав людей з інвалідністю. Різні бар'єри в різних сферах (освітніх, цифрових, архітектурних тощо) можуть заважати особам зі стійкими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими. Тож такий підхід відповідає вимогам Конвенції ООН з прав людей з інвалідністю.

ЧИ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ ЗМІНИ СКАСУВАННЯ ПІЛЬГ ТА ВИПЛАТ

Перехід від інвалідності до втрати функціональності не означає, що пільги та виплати мають бути скасовані. В ідеалі це означатиме, що для людей з інвалідністю навпаки мають створити більше можливостей і послуг: доступ до освіти, перекваліфікацію, поновлення працездатності, більше допоміжних засобів реабілітації.

Якщо МКФ дійсно запрацює, то кількість офіційно визнаних осіб з інвалідністю зросте щонайменше втричі. Це означає, що набагато більше людей отримають послуги, яких вони потребують.

Це крок до зміни ставлення до людей з інвалідністю – вони вже не будуть потребуючими і споживачами, а рівними та гідними.

Дар’я Сидоренко, виконавча директорка «Ліги Сильних»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-