Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

До річниці розстрілів українських євреїв у Бабиному Яру

До річниці розстрілів українських євреїв у Бабиному Яру

Блоги
Укрінформ
Євреїв почали збирати на розі вулиць Мельникова й Доктерівської о 8-й ранку 29 вересня 1941 року

Станом на тепер 82 роки тому в Бабиному Яру було вбито вже кілька тисяч людей.

Усього за два дні вересня 1941 року в Києві було вбито понад 33 тисячі євреїв. Загалом за часів Другої світової війни в Бабиному Яру загинуло понад 100 тисяч осіб: євреїв, українців, ромів... Зокрема, українських націоналістів.

У Національному заповіднику Бабин Яр цього разу вирішили підійти до розповіді про трагедію ширше, ніж це було прийнято досі.

До 82-х роковин трагедії тут відкрили виставку «Бабин Яр: Дзеркала смерті», яка розповідає про всі жахіття, що їх пережила й далі переживає наша багатостраждальна земля.

Подивіться відео, на якому – ексгумація жертв сталінського режиму у Вінниці 1943 року. І ексгумація вбитих у Ізюмі у вересні 2022 року.

Виставка – це, по суті, шлях скорботи. Віа Долороса.

З одного боку – шлях на Лук'янівці, яким ішли в свою останню путь київські євреї 29 вересня 1941 року.

З іншого – історія влаштованого радянською владою Голодомору. Українців, яких убили росіяни в Маріуполі, депортованих кримських татар та розстріляних ромів, українських націоналістів, в'язнів ГУЛАГу, Сирця та села Ягідного, військовополонених, убитих у Катині, Дарниці та Оленівці.

«Дорогою смерті» називали шлях євреїв до Бабиного Яру, яким їх погнали 82 роки тому. «Трасою смерті» називають ділянку Житомирської траси (М-06), де вбивали мирних цивільних російські війська минулого року (стаття про це – «Масове вбивство на Житомирській трасі: мапа, хронологія та розслідування російського злочину» – почитайте обов'язково).

Усі ці історії аж ніяк не розрізнені.

Вони об'єднані одним спільним горем.

І одним спільним злом.

Якось володимир путін обурився тим, що Сталіна порівняли з Гітлером. Мовляв, не можна ставити між ними знака «дорівнює».

Після виставки, що відкрилася в Бабиному Яру, ти зайвий раз переконуєшся, що насправді вже давно знак «дорівнює» стоїть між Гітлером, Сталіним і путіним... Сталін і путін навіть звучить схоже.

Ніщо не об'єднує людей так, як спільне горе. Та й людьми нас робить власне вміння співпереживати й розділяти чужий біль. Тому всі жахливі злочини, які вчинили з нами три ідеології, три режими: нацизм, комунізм і рашизм, були скоєні не проти якоїсь окремої групи осіб, що живуть в Україні. Вони були вчинені проти кожного з нас.

Розстріли в Бабиному Яру, Голодомор, різанина в Бучі, вбивства в Ізюмі, депортація кримських татар – це не окремі трагедії окремих народів.

Це особиста справа кожного громадянина України.

Це наша спільна трагедія та біль…

Олег Гавриш
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-