Донорство крові має бути систематичним, а не ситуативним – координаторка ДонорUA

Донорство крові має бути систематичним, а не ситуативним – координаторка ДонорUA

Укрінформ
Дефіцит певних груп донорської крові, який спостерігається зараз в Україні, пов'язаний із сезонністю.

На цьому наголосила координатор платформи ДонорUA Людмила Лінник в ефірі Українського Радіо, передає Укрінформ.

"В Україні дефіцит донорської крові є завжди. Ми мали дуже короткий період, буквально кілька перших місяців повномасштабного вторгнення, коли люди масово пішли в Центри крові здавати кров. Але це було буквально два-три місяці, коли було достатньо, навіть трішки в надлишку, компонентів донорської крові. Було створено стратегічний запас, а також реєстр донорів. Зокрема, у нас на сайті ДонорUA було зареєстровано дуже багато донорів, зараз 137 тисяч осіб у системі. Центри крові також робили свої локальні резерви донорів", – зазначила Лінник.

За її словами, потреба у донорській крові є завжди, це пов'язано це з тим, що в Україні донорство є спонтанним або ситуативним. Фахівець пояснила, що в Україні люди йдуть здавати кров у випадках, коли хтось із їхніх близьких потрапляє у лікарню, або у разі надзвичайних подій, як-от війна.

"Тобто, у нас немає культури донорства, коли кожна здорова людина розуміє, що вона хоча би два-три рази на рік регулярно на постійній основі здає кров. Тому в нас виникають такі ситуативні дефіцити", - констатувала координатор ДонорUA.

Нинішній дефіцит крові вона пов’язує напряму із сезонністю. "Наприкінці літа в Україні в різних регіонах щороку є той чи інший дефіцит певних груп донорської крові. Але це не означає, що її взагалі нема.., що холодильники порожні. Це означає, що крові критично мало", - наголосила Лінник.

Координатор ДонорUA нагадала, що Центри крові вже повернулися до звичного графіка роботи. "Ви можете реєструватися в нас на сайті ДонорUA. Там є кабінет донора. Зареєструвавшись, в кабінеті ви побачите розділ "Де здати кров". В цьому розділі ви пишете назву свого міста і вибираєте той центр крові, який найближче до вас. Переважно всі Центри крові зосереджені по обласних центрах, але ще багато районних лікарень по всій Україні теж здійснюють забір крові", – зазначила Лінник.

Коментуючи ухвалення урядом постанови, яка дозволяє ввезення донорської крові з-за кордону, волонтерка висловила думку, що це треба було зробити на початку повномасштабного вторгнення.

"Ця постанова розв'язує руки іноземним партнерам, які можуть при гострій потребі постачати в Україну компоненти донорської крові. На даний момент такої потреби поки що не виникало. Хоча від початку повномасштабного вторгнення на різних рівнях і різні європейські організації зверталися до українців неодноразово з тим, що ми готові надати вам компоненти донорської крові. Але ще жодного разу не виникло потреби їх у них брати".

Читайте також: Центри крові п'яти міст мають потребу у всіх групах крові — МОЗ

Як повідомлялося, 29 серпня Кабінет міністрів дозволив у разі нагальної потреби чи за надзвичайних ситуацій ввозити з-за кордону донорську кров та її компоненти.

За даними МОЗ, від початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-