У Києві обговорили питання впровадження капеланства у лікарнях

У Києві обговорили питання впровадження капеланства у лікарнях

Укрінформ
В Укрінформі відбувся круглий стіл з питань впровадження посади медичного капелана в медичних закладах України, як це було зроблено свого часу з військовими капеланами у військових госпіталях.

Про запровадження професії капелана в системі охорони здоров'я на круглому столі в Укрінформі розповів начальник Управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України, почесний президент «Асоціації капеланів охорони здоров’я України» Сергій Убогов.

"На рівні асоціації капеланів ухвалено етичний кодекс капелана у системі охорони здоров’я, був затверджений класифікатор капеланських послуг, для визначення основних напрямів капеланської діяльності. В подальшому планується на кожну послугу в цьому класифікаторі створити стандарт надання цієї послуги", - розповів Убогов.

Він зауважив, що питання капеланства потребує також і законодавчого, і нормативного врегулювання. Так, за його словами, зараз в класифікатор професій вже внесено професію капелана та помічника капелана. Капелани є в переліку посад в закладах охорони здоров'я.

За його словами, МОЗ зі своєї сторони, висловило підтримку такій тенденції, є наказ міністерства, який вводить капеланів в групи професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я.

"Окрема група - це професіонали з психологічної підтримки та духовної опіки. До цієї групи входять клінічні психологи, психотерапевти та капелани в системі охорони здоров'я. Тим же наказом затверджені кваліфікаційні характеристики і на капелана в охороні здоров'я, і на його помічника, де чітко визначено, які кваліфікаційні вимоги, яка має бути освіта. Було визначено, що освіта має бути богословська, не нижче бакалаврського рівня і така вимога, як проходження циклу спеціалізацій за фахом клінічне душпастирство", - розповів Убогов.

Читайте також: Японський журналіст Такаші Озакі у капеланському батальйоні «Маріуполь» прийняв хрещення

Таким чином, як відзначив експерт, було запроваджено і професію, і спеціальність "клінічне душпастирство".

Також, за його словами, як тільки було визначено таку професію, одразу активізувався і процес працевлаштування капеланів на роботу.

Водночас, відповідаючи на питання, з яких коштів в лікарнях має фінансуватися така посада, оскільки фінансування надається за виконання вимог і умов Програми медгарантій, експерти відзначили, що здебільшого вирішення таких питань покладається на керівництво лікарень, оскільки в пакетах ПМГ не передбачено фінансування послуг капеланів.

Загалом у лікарнях, не враховуючи військових госпіталів, працює більше десяти капеланів. Зокрема, у Львівській області, Івано-Франківській області, три капелани працює в Києві. Є запит на медичних капеланів в Сумській, Вінницькій області.

Читайте також: У Софії Київській відбувся перший випуск військових капеланів

Як додав Убогов, ще розробляється низка документів стосовно рівня освіти капеланів в охороні здоров'я та вимог до підготовки, положення про капеланську діяльність у сфері охорони здоров'я, а також є проєкт закону про внесення змін в основи законодавства про охорону здоров'я щодо капеланської діяльності в охороні здоров'я.

Також Нацагентство кваліфікацій зареєструвало заявки на розроблення професійних стандартів каплана та його помічника в охороні здоров'я.

Втім, як зазначають експерти, ще триває дискусія стосовно того, яким чином врегулювати оплату таких послуг.

Читайте також: Епіфаній і Наєв обговорили роль капеланів у війську

Окремо, як наголосив на круглому столі завкафедри паліативної та хоспісної медицини Нацуніверситету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика, доктор медичних наук, професор Анатолій Царенко, залишається відкритим питання і медичної підготовки для священнослужителів, які будуть працювати в лікарнях.

"Священник повинен розуміти стан пацієнта, особливо це стосується термінальних стадій, коли пацієнт помирає, або довідується про невиліковність свого захворювання і неминучість передчасної смерті. Він не тільки питає священника про це, а й лікаря, медсестру. Тут і священник, і медпрацівник мають бути трошки психологами, і розуміти, який це стан, якщо це депресія - то це депресія, якщо це ейфорія, викликана ліками - то це ейфорія", - наголосив Царенко.

Тому, за його словами, є питання розробки навчальних програм для священнослужителів і з цих питань. Він навів приклад досвід інших країн, в яких існує така спеціальність, як християнська медсестра, яка має і медичну освіту і початкову богословську.

"Чому б не вести і у нас підготовку таких медсестер, які окрім медичних маніпуляцій, можуть і поговорити, і помолитися разом з пацієнтом, заспокоїти його. В 26 країнах є такі християнські медсестри", - сказав Царенко.

Читайте також: У ЗСУ не існує посади головного рабина – Служба військового капеланства

За його словами, підготовка таких фахівців можлива на базі медичних коледжів, або як післядипломна освіта. Натомість для цього необхідна відповідна навчальна програма, і за словами Царенка, необхідно, щоб такі медичні сестри або медичні брати отримували міжконфесійну підготовку. У будь-якому випадку медичні капелани, у разі створення і затвердження відповідних програм підготовки, повинні мати основи медичних знань, психологічну підготовку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-