В Україну повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції

В Україну повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції

Фото
Укрінформ
До України повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції, їхній шлях додому тривав майже місяць.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“27-ма українська антарктична експедиція повернулася додому: зимівники та зимівниці приїхали з Варшави в Київ сьогодні, 5 травня 2023 року”, - ідеться в повідомленні.

Загалом шлях експедиції з Антарктики в Україну тривав майже місяць. На українському науково-дослідному судні "Ноосфера" 7 квітня команда вирушила зі станції "Академік Вернадський" до Південно-Африканської Республіки. У порт Кейптауна судно прибуло 29 квітня, а звідти літаками та наземним транспортом 27-ма УАЕ дісталася Києва.

"Це була перша експедиція, яку ми відправили на станцію “Академік Вернадський” під час повномасштабної війни – їм довелося вирушати буквально за тиждень після початку вторгнення, щоб змінити колег з 26-ї УАЕ. Деяким людям дивом вдалося виїхати з Харкова, Київщини та інших регіонів, де точилися бойові дії. Але команда зібралася, дісталася Антарктики і рік відпрацювала на відмінно. Всі завдання виконані експедицією в повному обсязі на високому рівні. І сьогодні ми вітаємо їх вдома", – заявив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

27-ма українська антарктична експедиція впродовж року проводила дослідження та спостереження за трьома основними напрямами: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечувала функціонування станції.

В Україну повернулися учасники 27-ї антарктичної експедиції / Фото: Національний антарктичний науковий центр

Разом із зимівниками в Україну повернулися учасники сезонної експедиції, які працювали впродовж антарктичного літа. Зокрема, це команда технічних фахівців, що виконували невідкладні роботи з модернізації станції.

"Раніше ми завжди зустрічали наші експедиції дуже урочисто – за участі високих гостей та медіа. В умовах великої війни, на жаль, полярники повертаються не публічно, в розтрощений російською ракетою і до кінця поки не відновлений офіс НАНЦ. Але ми переконані, що зовсім скоро знову настане той час, коли всі разом зустрічатимемо їх в рідному "Борисполі", а "Ноосферу" – в порту Одеси. Дякуємо нашим захисникам, серед яких нині й 15 полярників, за те, що вони цей час наближають", – підкреслив Дикий.

Читайте також: Криголам «Ноосфера» завершив другий антарктичний сезон

На станції "Академік Вернадський" почала роботу 28-ма УАЕ, яка виконуватиме місію найближчий рік.

Як повідомляв Укрінформ, команду 28-ї української антарктичної експедиції очолив один з найдосвідченіших українських полярників, геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї експедиції, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни навесні 2022 року. Прибувши додому, Гаврилюк одразу став на захист України, вступивши до лав Державної прикордонної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-