З початком повномасштабної війни серед медійників зросла кількість випадків самоцензури

З початком повномасштабної війни серед медійників зросла кількість випадків самоцензури

Дослідження
Укрінформ
Широкомасштабна збройна агресія росії проти України збільшила кількість випадків самоцензури серед журналістів

Про це сказала політична аналітикиня Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Поліна Бондаренко під час презентації дослідження в Укрінформі.

“78% заявили, що з початком повномасштабної війни випадки самоцензури серед журналістів збільшилися. І здебільшого, коли журналісти вдавалися до самоцензури, то їх до цього підштовхував страх помилитися чи те, що вони не зможуть верифікувати своє джерело інформації, якщо їх про це попросять”, - наголосила Бондаренко.

Читайте також: Абсолютна більшість журналістів вважають, що в українських ЗМІ є цензура

Згідно з результатами дослідження, серед чинників, які змушують журналістів до самоцензури, 45% опитаних назвали власні переконання, 44% - страх залишитися без роботи, 38% - зважають на суспільну думку, 37% - тиск з боку власника ЗМІ, 35% - тиск з боку органу влади.

У результатах дослідження вказано, що у 2019 році ситуація була дещо іншою - найбільше до самоцензури журналістів схиляли страх втратити роботу — 74% і тиск власника ЗМІ - 55%.

Як зазначив експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський, якщо раніше головною такою проблемою для журналіста був власник ЗМІ, то на сьогодні є низка інших проблем, які виходять на перше місце, перш за все мова іде про самоцензуру і цензуру органів влади.

Читайте також: Україна в умовах воєнного стану зробила значний поступ назустріч державній мові

“Кількість журналістів дуже суттєво зросла, які відповідають, що вони піддаються самоцензурі, що вони не пишуть ті матеріали, які би могли писати, вони поширюють суспільно-важливу інформацію, і це відбувається під тиском або від того, що це є не популярним, або із посиланням на те, що є війна. Або що це важливо в інтересах країни”, - зауважив Яворський.

Він застеріг, що це може призвести до погіршення ситуації зі свободою слова.

“Коли оцей аргумент починає залучатися, що це в інтересах країни, особливо в умовах війни, то багато журналістів схиляються до того, що вони можуть в інтересах країни в умовах війни обмежувати себе в поширюванні певної інформації. І в принципі, якщо далі це буде продовжуватися, будуть далі ці обмеження зберігатися, буде далі тривати війна, то я боюся, що ще більше журналістів будуть схильні до цього, і це буде впливати на серйозне погіршення ситуації зі свободою слова. Власне, це є одна з найнебезпечніших тенденцій, що ті, хто захочуть обмежувати свободу слова, вони будуть використовувати таку мотивацію для журналістів, що це потрібно країні, і в нас є війна, і в суспільстві такі погляди не є популярними. Тобто це три мотиви які на сьогодні будуть стимулювати тих, хто бажає запроваджувати цензуру”, - вважає експерт.

Соціологічне дослідження “Виклики для свободи слова та журналістів в умовах війни” проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва на замовлення Центру прав людини ZMINA за підтримки Представництва Freedom House в Україні трьох фокус-групових дискусій із 33 журналістами та особами, дотичними до журналістської діяльності (викладачі журналістики, керівники медіа, медіаексперти, блогери), ці дискусії відбулися у грудні 2022 року (якісне дослідження); а також експертне опитування 132 журналістів з різних регіонів України, проведене з 18 по 27 січня 2023 року (кількісне дослідження).

Для порівняння наводяться дані подібного опитування, проведеного з 30 травня по 14 червня 2019 року, в якому взяли участь 127 журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-