Невідомі зачиняють приміщення Лаври зсередини, щоб завадити комісії МКІП

Невідомі зачиняють приміщення Лаври зсередини, щоб завадити комісії МКІП

Укрінформ
Невідомі особи зачиняють приміщення Лаври зсередини, щоб перешкоджати діяльності комісії Міністерства культури та інформаційної політики з інвентаризації майна Києво-Печерської лаври.

Про це повідомила директорка Департаменту культурної спадщини МКІП Мар'яна Томин в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Ми зараз зосередилися на документуванні аварійного стану пам'ятки архітектури місцевого значення (корпусу № 112 - ред.)... Для справедливості скажу, що є й інші корпуси в інакшому стані, але доступ до них унеможливлюється. Монастир змінив тактику. Наскільки ми розуміємо, монастир запросив якихось невідомих осіб, які зсередини зачинили ці приміщення», - сказала вона.

За словами Томин, аби потрапити до Книжкового складу - корпусу №112 довелося зламувати двері. Вона нагадала, що всередині комісія МКІП зафіксувала аварійне становище приміщення.

Відео: телемарафон «Єдині новини»

Фахівець зауважила, що у 2019 році там сталася пожежа, після якої заповідник звернувся до монастиря з проханням вжити невідкладних протиаварійних та ремонтних робіт. За її словами, монастир не вжив жодних заходів, що було зафіксовано комісією.

«Наразі всі ці матеріали передані до правоохоронних органів: стаття 298 ч. 2 ККУ передбачає кримінальну відповідальність за руйнування об'єктів культурного значення», - сказала вона.

Як повідомлялося, корпус №112 «Книжковий склад» є пам'яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Це приміщення знаходиться на території Лаври, разом з іншими корпусами його передали в оренду монастирю у 2014 році.

Читайте також: Глава УГКЦ – про події навколо Київської лаври: Боляче за цим спостерігати

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» оголосив про розрив договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час прибічники УПЦ (МП) перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-