Замість вітамінів – заспокійливі: українці стали менше стежити за власним здоров’ям

Замість вітамінів – заспокійливі: українці стали менше стежити за власним здоров’ям

Дослідження
Укрінформ
Після початку повномасштабного вторгнення майже половина українців стали менше піклуватися про себе та своє здоров'я.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані дослідження, яке провела фармкомпанія «Дарниця» спільно з Gradus Research до Всесвітнього дня здоров’я, яке відзначається 7 квітня.

“Після початку великої війни 49% українців стали менше піклуватися про себе. Серед основних причин: високий рівень стресу та тривоги, нестача коштів та сил”, - йдеться в дослідженні.

Зазначається, що найбільше ця тенденція характерна для вікової групи 25-34 років – 55% респондентів цього віку декларують, що почали менше звертати увагу на здоров’я.

Читайте також: Харчування для довголіття: з дитинства "сідаємо" на сіртуїновий раціон

86% українців стверджують, що після початку великої війни часто відчувають стрес, знервованість та пригнічення. Найбільше страждають від стресу жінки (88%), а також вікова група 55-60 років (91%).

Основні тенденції такі: українці почали значно менше займатися спортом та стежити за здоровим харчуванням, відклали планові обстеження, а також зменшили вживання вітамінів, а натомість почали пити заспокійливі.

Для аудиторії молодих людей (18-24 років) характерні трохи інші тенденції. Лише 39% почали менше піклуватися про своє здоров’я, тоді як 28% – навпаки приділяють цьому більше уваги з моменту повномасштабного вторгнення. Серед молоді менше респондентів декларують, що відчувають постійне пригнічення та стрес (78%).

Крім того, 55% респондентів заявляють, що їх тривалість сну зменшилася, а у 75% при цьому погіршилася також і якість сну. Серед основних проблем називають часте прокидання серед ночі, надокучливі жахіття та відсутність відчуття відпочинку після сну. Найгірше сплять жінки та вікова група 45-60 років.

Читайте також: Гумор на межі: як жарти допомагають українцям

Також 21% має тривалість сну більше ніж 8 годин, тоді як в загальному по всім віковим групам тільки 9% можуть похвалитися таким довгим сном. Якість сну погіршилася лише у 48% молоді.

Опитування проводилось у період 21-22 березня 2023 року. У дослідженні взяли участь 1005 українців - жінки та чоловіки віком від 18 до 60 років, що проживають у містах з населенням понад 50 тисяч. Дослідження не проводилось на території Херсонської, Донецької та Луганської областей. Метод опитування - інтерв'ю.

Як повідомляв Укрінформ, більш ніж половина українців оцінюють свій психологічний стан як середній, понад 70% відчувають стрес і знервованість, найголовніша причина — російська агресія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-