Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Необхідність снідати усім - це міф!

Необхідність снідати усім - це міф!

Укрінформ
Нічого обов'язкового в харчуванні немає. Пропустили сніданок - то оздоровимо свій мікробіом

Наука - річ не проста, а наука про харчування - взагалі непроста і достатньо молода. В багатьох країнах світу, включаючи Україну, нутриціологія не є медичною дисципліною, лікарі не вивчають нутриціологію, а нутриціологи не вивчають медицину.

До цього часу тема харчування не здається настільки важливою, щоб її глибоко викладати лікарям всіх спеціальностей, тому до цього часу пацієнтам щодо харчування в листку призначень пишеться лише одне речення: стіл номер 5 чи 9 (по-моєму, навіть ці цифри пишуться навмання).

Тому і лікарі, і, тим більше, не лікарі, допускаються помилок, бо сліпо слідують певним стереотипам, не намагаючись піддати їх аналізу.

ОДНИМ ІЗ ТАКИХ ХАРЧОВИХ СТЕРЕОТИПІВ Є МІФ ПРО СУПЕРВАЖЛИВІСТЬ СНІДАНКУ

Кожен з нас, без перебільшення, чув і не раз, що сніданок необхідний настільки, що якщо його пропускати, то почнуться якісь серйозні проблеми із здоров'ям, зокрема, ожиріння, чи утворяться каміння в жовчному чі просто не буде "варити" голова.

Багато моїх пацієнтів розповідають, що прокинувшись, сходивши в туалет, відразу йдуть на кухню і снідають. Прямо відразу. Інколи є душ, рідше -- зарядка чи спортзал.

НІЧОГО ОБОВ'ЯЗКОВОГО ДЛЯ ВСІХ В ХАРЧУВАННІ НЕМАЄ

Як немає заборонених продуктів.

Почнемо з того, що метаболізм (обмін речовин) - це система різних біохімічних перетворень, внаслідок яких харчові речовини потрапляють в організм, засвоюються та зазнають перетворень всередині клітин, а продукти обміну виводяться у зовнішнє середовище. Це якщо узагальнено.

Обмін речовин -- необхідна умова існування живих організмів. І на цей процес впливають різні фактори і це далеко не сніданок. Тобто вживаючи чи не вживаючи сніданок, ми не можемо якось кардинально змінити наш обмін речовин, це було б занадто банально для такої складно організованої системи, яка пройшла горнило еволюції, як наш організм.

За обмін речовин відповідають наші гени, мікробіом, гормони, склад їжі, вплив стресу і багато інших факторів.

Ми не є однаковими машинами, ми по-різному реагуємо на однакові продукти. Тому і рекомендації не можуть бути для всіх однаковими.

Тема сніданків давно цікавила вчених. Але це зацікавення було різним.

І справді, були дослідження, у висновках яких було сказано: снідайте, бо хто не снідає, той матиме проблеми із здоров'ям. Якщо уважно подивитися на ці дослідження тривали не більше місяця, найдовше - 16 тижнів. Це ніщо для якихось глобальних висновків і, тим паче - для масових рекомендацій.

ЧИ ВІРНО, ЩО ПРОПУСКАЮЧИ СНІДАНОК, МИ ШВИДШЕ НАБЕРЕМО ВАГУ І ДІЙДЕМО ДО ОЖИРІННЯ?

Перед тим, як відповісти на це запитання, нагадаю, що у кожної людини -- своє уявлення про сніданок. Не кажучи вже про традиції країни, сім'ї і просто смакові уподобання.

Хтось любить кашу, хтось - яйця із сосисками, тост із маслом та сиром, хтось обмежується лише кавою. І подальший день у кожного різний: хтось весь день сидить за комп'ютером, а хтось качається в спортзалі чи вантажить снаряди.

Лише у 2019 році у British Medical Journal був оприлюднений систематичний огляд і метааналіз досліджень результатів пропущеного сніданку. До уваги взяли 52 дослідження, на які спирались харчові рекомендації багатьох країн. І виявилося, що більшість з них не відповідали вимогам проведення експерименту, тому їхнім висновкам довіряти не можна. Із тих 11, які залишились, висновки не показували, що сніданок якось впливає на обмін речовин. Скоріше, навпаки, виходило, що пропуск сніданку може бути хорошою стратегією для того, хто бажає знизити масу тіла.

ЗВІДКИ "РОСТУТЬ НОГИ" В РЕКОМЕНДАЦІЯХ ОБОВ'ЯЗКОВОГО СНІДАНКУ?

У 1895 році, коли вперше були винайдені кукурудзяні пластівці, Джоном Харві Келлогом, який був директором санаторію, і став популяризувати ідею корисності пластівців на сніданок. Kellog's і досі популярні на сніданок.

У 20х роках минулого століття ідея "великого" сніданку, де є бекон, яйця і купа всього іншого набула великої популярності.

Але мало хто знає, що в Америці впав продаж беконів і треба було швидко підняти популярність цього продукту.

"Сніданок - найважливіший прийом їжі". Ця фраза почала поширюватися у 1944 році компанією General Foods, яка випускала горішки із родзинками. Саме в 1944 році для більшої віри додали фразу "експерти з харчування кажуть, що сніданок - найважливіший прийом їжі за день".

Щодо сніданку часто використовують цитати "снідай, як король, обідай, як принц, вечеряй, як жебрак".

Прогрес не стоїть на місці. Методики харчових досліджень вдосконалюються, до уваги приймаються ті дослідження, які хоплюють велику кількість людей і які тривають роками. І навіть так ці дослідження провести дуже важко. Лише в 2019 році була розроблена спеціалізована наукова система оцінки досліджень.

Бо ми не раз були свідками, коли читали заголовки "канадські/ізраїльські/інші вчені виявили, що м'ясо/молоко/інший продукт спричинює рак/діабет/передчасну смерть і тд"

Що буде, якщо ми пропустимо сніданок?

Ми подовжимо інтервал, протягом якого ми не їмо, що дозволить знизити рівень інсуліну.

Ми оздоровимо свій мікробіом. У мікробів нашого кишечника, як і у всього живого, є свій добивий ритм.

Після 4–6 годин без їжі деякі види мікробів починають розмножуватися і харчуватися шаром слизу, який покриває слизову оболонку вишечника, внаслідок чого, видаляються і токсини, кишечний бар;єр стає більш проникним для поживних речовин та здоровішим.

Те саме стосується і нормалізації артеріального тиску, "поганого" холестерину, глікованого гемоглобіну.

ЧИ МОЖНА СНІДАТИ?

Так, якщо вам так зручно і комфортно.

Але має значення, що їсти.

1. Вживайте овочі з кожним прийомом їжі, не менше 2-3 порцій в день.

2. Додавайте листову зелень та ягоди.

3. Щодо пропорцій овочів та фруктів, то це приблизно 3:1.

4. Додавайте індуктори аутофагії - поліаміни - ростки зерно-бобових, продукти ферментації: квашена капуста, йогурт, пармезан.

5. Не забувайте про прянощі та пряні трави: куркуму, базилік, розмарин.

6. Хоча би 1-2 рази в тиждень вживайте бобові та горіхи.

7. А ще - сніданок можна поєднати з обідом.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-