Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Операція «Ізоляція»

Операція «Ізоляція»

Укрінформ
Дискусії щодо заборони в'їзду росіян до ЄС тривають вже не перший день, а наприкінці серпня існує вірогідність того, що міністри країн ЄС можуть обговорити це питання колективно.

Водночас вже зараз низка європейських держав ввела чи планує ввести візові санкції проти росіян. Першими офіційно закликали країни ЄС не видавати росіянам туристичні візи в Естонії та Фінляндії. Прем'єр-міністерки цих двох країн вважають неправильним, що росіяни їдуть у відпустки до Європи, поки рф веде агресивну війну проти України. Вже з  18 серпня Естонія перейшла до практичних кроків з запровадження візових обмежень для росіян: припинила пропускати громадян з шенгенськими візами, що раніше були видані країною. Як відомо, естонський уряд тиждень тому затвердив санкцію, яка обмежує видачу естонських віз громадянам росії, а також забороняє в'їзд росіянам, які мають видану Естонією візу і для яких метою відвідування країни є туризм, підприємництво, спорт чи культура. Обмеження, запроваджене Естонією, не стосуватиметься росіян, яким шенгенські візи видали інші країни ЄС, а також  людей, які відвідують країну з гуманітарних міркувань чи тих росіян, які постійно проживають в Естонії.

Розробляє механізм, що дозволить відмовити росіянам у видачі віз і Польща, а Латвія планує переглянути вже видані візи та посвідки на проживання громадян росії, які підтримують війну. Тож, найближчим часом візових обмежень для росіян стане більше. Так, значно скоротять кількість віз для громадян рф у Фінляндії: цифрові показники мають зменшитися вдесятеро і очікувати цього, за повідомленнями МЗС Фінляндії, варто вже у вересні.  Якщо зараз країна на день приймає у середньому тисячу заявок на візи від громадян росії, то з осені їхня кількість буде обмежена до 500. До того ж , для тих, хто звертається по візу з туристичною метою, з вересня відкриватимуть в середньому 100 заявок на добу, тобто лише 10% від встановленої квоти. Такі  квоти можуть змінюватись за необхідності для забезпечення функціонування системи та запобігання зловживань. Фінляндія також підтримує повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і росією, а значить, варто очікувати ще більшого посилення та обмеження для росіян. Водночас Єврокомісія не має однозначної позиції, хоч вже заявляла раніше про те, що заборона віз росіянам протирічить  візовій політиці. Наприклад, цілком очікувано не підтримав заборону на в'їзд росіян до ЄС канцлер Німеччини Олаф Шольц, аргументуючи свою позицію тим, що не хоче перекладати відповідальність за агресію на росіян в цілому, бо вважає цю війну  лише війною путіна.

Обмеження видачі віз росіянам, якого вимагає Україна, та яке вже запровадили окремі країни, можуть серйозно вдарити як по економіці рф, так і стати своєрідним лакмусом для  власного сприйняття росіян їхнього самолюбства та гідності. Адже такий підхід та метод ізоляції має підкреслити для громадян країни-агресорки те, що увесь світ від них відвертається. Такий собі своєрідний примус до прозріння і розуміння власної причетності до кривавих терористичних подій, що відбуваються з ініціативи злочинного керівництва держави та чи з мовчазної згоди, чи навіть з активної підтримки простих росіян. Варто сподіватися, на думку багатьох експертів, що такий метод впливу матиме навіть більший  ефект, ніж уже впроваджені санкції.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський 9 серпня закликав  країни Європейського Союзу призупинити видачу віз громадянам росії, підкресливши,  що ЄС не повинен перетворюватися на "супермаркет", доступний для будь-кого, хто має можливість туди потрапити. Вже наступного дня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що вкотре підтримує повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян рф, адже в умовах російської війни, розв’язаної проти України не може бути й мови про звичайний туризм російських громадян. Нагадаємо, що Чеська республіка припинила видачу шенгенських віз росіянам відразу після початку повномасштабного вторгнення росіян до нашої країни.  Безумовно, видача віз – національна політика кожної країни-члена ЄС. Тож, чи можливо на загальноєвропейському рівні заборонити видачу віз росіянам? Дискусія ця ще триває  та набуває ного змісту. Зокрема, можливе колективне обговоренння та прийняття рішення  після заяви очільника МЗС Естонії Урмаса Рейнсалу про презентацію плану обмежень на туристичні поїздки до ЄС на загальноєвропейському рівні під час зустрічі з міністрами закордонних справ у Празі наприкінці серпня. Таку позицію вже підтримали у Латвії, Фінляндії, Чехії та Польщі. Євросоюз традиційно розглядав візу як інструмент безпеки, що дозволяє виявити тих, хто може завдати шкоди країні та її правопорядку. Водночас  кожна країна окремо здатна більш гнучко і оперативно реагувати на усі ці загрози та приймати рішення щодо обмежень. І це, очевидно, правильне рішення в ситуації, що склалася, ніж  очікування рішення на загальному рівні Євросоюзу. До того ж, варто згадати, що в’їзд до ЄС – це не право, а привілей, який набувається шляхом реформ та завоювання довіри від партнерів. Так, для того, щоб ЄС відкрив свої кордони для українців, нашою державою було впроваджено низку безпекових стандартів ЄС та прав людини.  Росія подібних кроків не робила, натомість далі розкручувала свою імперську агресивну машину та навіть вдалася до відкритої агресії. Лише повномасштабна війна, розв’язана кремлем,  спонукала ЄС призупинити дію угоди про спрощення оформлення віз для російських громадян, виключивши зі списку пільговиків членів офіційних делегацій, представників органів влади, власників дипломатичних паспортів та представників бізнесу. На думку міністра закордонних справ  України Дмитра Кулеби, Європа може легко обґрунтувати заборону видачі віз російським громадянам. Існують санкції щодо росії, впроваджені Всесвітньою туристичною організацією ООН, і ці санкції цілком застосовні для відмови у видачі росіянам віз до країн-членів Європейського Союзу.

На фоні процесів з обмеження виїзду росіян до ЄС зросла кількість громадян рф, які прагнуть оформити шенгенську візу. За повідомленнями Центру протидії дезінформаціїї РНБО України, їх кількість зросла на  40%. Водночас, згідно з даними з відкритих російських джерел, 69% росіян жодного разу не бували за межами рф, 30% жодного разу в житті не виїжджали до інших регіонів рф, 76% росіян з 2014 року не мали закордонного паспорту через брак грошей на туризм. Водночас інші цифрові показники також красномовно свідчать про процеси, що відбуваються в росії та ставлення пересічних росіян і їхню відповідальність за російський  тероризм на експорт. Так, ті ж 69% підтримують війну, розв’язану росіянами в Україні. Можливо, це і є ті 69%, що жодного разу не залишали межу російської реальності  та не були за кордонами своєї держави-терористки. Водночас, експерти сподіваються, що для частини росіян страх втрати свободи пересування Європою має спонукати переглянути погляди на війну. Такий крок стимулюватиме громадяни рф відчути власну відповідальність за російську агресію, бо поки що саме туристичні візи та можливість виїхати на відпочинок до Європи створюють ілюзію безкарності та того, що для росіян далі все залишається як і було, адже вони можуть дозволити собі вільно мандрувати світом в той час, коли в Україну летять російські ракети і гинуть мирні люди. У Європі, схоже, це вже добре усвідомили і  починають вживати конкретні кроки, серед яких і ініціатива з запровадження візового обмеження для співгромадян путіна. Попри те, що москва традиційно звинувачує західні країни в русофобії, варто зрозуміти, що це ніяка не русофобія, а прагнення зміцнити безпеку своєї країни та ЄС вцілому. Адже таким чином росіяни зможуть відчути співвідповідальність за дії обраного ними російського керівництва.

Заборона віз для громадян РФ – це перший крок до російського бунту. Принаймні, так вважає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Про це він написав у Twitter. За його словами, росіян зовсім не хвилює, що їхня країна чинить масові вбивства, руйнує міста і шантажує підривом Запорізької атомної електростанції.  Натомість розмови про заборону шенгенських віз допомагають росіянам усвідомити їхню відповідальність за наслідки війни рф проти України.  Голова Офісу президента Андрій Єрмак додає, що заборона віз для росіян – це приниження. А щоби перемогти "русскій мір", окрім візового бану, треба запровадити санкції проти РФ та надавати Україні потрібну зброю для боротьби з окупантами.  За його словами, саме це лякає Московію, а тому саме візова заборона має бути спільною метою України, Європейського Союзу та США. До того ж, експерти схиляються до думки, що таким чином Захід продовжує формувати своєрідний  «пояс безпеки» навколо рф і обмеження на в'їзд росіян варто розглядати саме як посилення національної безпеки кожної країни Європи. Ще одна складова такого процесу - зміцнення східного флангу НАТО, тобто військова складова цього умовного «поясу безпеки».  Наприклад, абсолютно логічними є рішення і повідомлення місії США при НАТО про відправку військових до Румунії, Болгарії, Угорщини та Словаччини.  Таким чином Захід вибудовує навколо Росії ешелоновану систему безпеки, яка включає як правові та гуманітарні, так і військові аспекти, адже агресія путіна потребує комплексної відповіді – недостатньо просто заборонити в'їзд чи ввести ще якісь гуманітарні обмеження, потрібні жорсткі обмежувальні заходи у військовій сфері. Лише за таких умов внутрішня ізоляція Росії загрожує обернутися ще одним, вже зовнішнім поясом ізоляції.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-