Спека-2022: треба готуватися до зими

Спека-2022: треба готуватися до зими

Укрінформ
Наступна зима буде особливою. Пропонуємо до вашої уваги те, що ви можливо не знали про керамічні обігрівачі, сонячні батареї та буржуйки

Уже ясно: наступний опалювальний сезон буде проблемним. Нас уже попередили, що в помешканнях може бути знижена мінімально допустима температура. До 18 градусів. І це ще добре, коли буде так, бо гарантій немає, а до проблем з газом можуть додатися проблеми з електрикою: ворог уже зруйнував частину генеруючих потужностей і хоче ще. А нам – будь що треба вистояти і перемогти. Тож давайте уже зараз почнемо розбиратися, що допоможе нам не замерзнути взимку.

Інфрачервоні керамічні та металеві обігрівачі – економні в експлуатації, але вже не такі дешеві

Отже, альтернатива перша – сучасні обігрівачі, одна з основних вимог до яких – економне споживання електроенергії. Крім безпечності та екологічності, звичайно.

Влад Мокієнко, директор магазину, в якому продається все, що допомагає  зробити оселю теплою, радить звернути увагу на керамічні та металеві інфрачервоні обігрівачі. Вони з’явилися на ринку років десять тому, хоча популярними стали не так давно. Так от, ці штуки набагато економніші за досі популярні масляні обігрівачі. Скажімо, якщо масляному обігрівачу потрібно 2 кВт електроенергії на годину, щоб обігріти кімнату в 14-15 «квадратів», то  керамічний обігрівач відповідної потужності двома кіловатами за той же час може обігріти вже 40 «квадратів» житлової площі. Вже не кажучи про те, що на відміну від масляних вони не сушать повітря.

Зовні - це  прямокутник товщиною кілька сантиметрів. Його можна прикріпити на стіну, для чого знадобиться лише два отвори та два дюбелі. А можна встановити на ніжки та використовувати як напільний обігрівач. 

Щоправда, ціни на них суттєво виросли, розповідає Влад Мокієнко. Якщо найдешевший керамічний обігрівач, призначений для обігріву  приміщення у 14 «квадратів»  коштував у минулому році  близько 2 тисяч гривень,  то зараз - 3500-4000. Металеві інфрачервоні обігрівачі  - на 15-20 відсотків дешевше. Металеві скоріше нагріваються і відповідно - скоріше остигають. Ще різниця між ними – у зовнішньому вигляді. Вважається, що керамічні виглядають більш естетично.

 На те, що виросла ціна, крім здорожчання долару, вплинуло те, що заводи купляли керамічну плиту в Індії та Китаї, а перевезення здійснювалося морським шляхом. Зараз такої можливості із зрозумілих причин немає. До того ж росіяни розбомбили два вітчизняних заводи, які виробляли ці обігрівачі. Отже продавці по суті розпродають запаси.

 -  І якщо зазвичай покупці приходили за обігрівачами не раніше вересня, у нинішньому липні попит в 10-15 разів більший, ніж за всі минулі роки. Люди не впевнені, що з газом цього року все буде нормально, серед замовників – багато тих, у кого в будинках стоять газові котли, і вони поспішають зробити альтернативне опалення.

Автономне опалення за допомогою сонячних батарей – наскільки це реально?

Хоча вже не зовсім сезон, щоб розпочинати роботи по створенню автономного опалення за допомогою сонячних батарей, розкажемо і про цей досвід. Тим більше, що питання це як ніколи актуальне. 

  - Бахнуло щось недалеко - і відключились світло, газ та вода. А у вас – повністю автономний будинок, - каже підприємець Борис Родієвський, який кілька років тому облаштував своє житло сонячними батареями і не тільки ними.

Хоча, треба сподіватися, «бахати» все ж скоро перестане.    

Отже, в 2014 році родина Бориса недорого купила земельну ділянку в новому житловому масиві Обухова, що під Києвом.  Ділянка дуже сподобалася, і хоча поряд не було жодних комунікацій, повірили продавцям, що все це – ненадовго. Йшов час,  комунікацій не підводили.  Тому будинок на 100 житлових «квадратів» довелося зводити, використовуючи для живлення електроінструментів бензиновий генератор. На це пішло чотири роки.  

  - Для водопостачання викопали криницю,  газ – балон, - розповідає Борис.

Електропостачання - автономна сонячна електростанція. До останнього сподівалися, що підключать електрику, і зробимо електроопалення, але довелося, як вже вселилися, восени ставити твердопаливний котел і звичайні батареї водяного обігріву.  Гарячу воду забезпечує в хаті комбінований бойлер.

З часом навчилися з усім цим управлятися, й життя стало досить комфортним.

Отож  - рекомендації з власного досвіду підприємця.

   -  Відразу розчарую багатьох,  - розказує Борис, - Сонячна автономна електростанція чи вітрогенератор не забезпечить вам достатньо енергії взимку. Навіть не надійтесь. Сонячна електростанція, що може влітку видавати до 5 кВТ, взимку підчас похмурої погоди чи туману (а така погода в нас майже весь листопад, грудень і частина січня) даватиме 50 Вт, тобто цього навіть на роботу холодильника не вистачить, не те, що на опалення. Вітрогенератор теж при паспортних 2-3 кВт при нормальному вітру видає 200-300 Вт (2 кВт він видасть в момент перед повним блокуванням при урагані). Отже для безперебійного електроживлення хати по-мінімуму (холодильник, насос водопостачання, насос опалення, освітлення, ноут і т.д.) потрібен ще хоча б недорогий бензиновий генератор та зарядні пристрої для акумуляторів.

Просимо пана Бориса конкретизувати, що ж потрібно для безперебійного автономного електропостачання на відносно комфортному рівні та скільки це коштуватиме. Вийшов отакий список:

- сонячні панелі загальною номінальною потужністю біля 5 кВт,  орієнтовна вартість - 1500-2000 доларів;

- контролер/інвертор може бути комбінований - близько 1000 доларів;

- батарея акумуляторів загальною ємністю від 800 Ам/год - близько 2000 доларів (акумулятори мають бути якісні, як мінімум гелеві);

- генератор бензиновий - від 400 доларів, за зиму я випалюю приблизно до 100 л бензину. По нинішніх цінах це 5-6 тис. гривень;

- зарядні пристрої для акумуляторів - від 200 доларів (заряджати їх можна теоретично і через інвертор, але в мене це працювало лише від мережі або від дорогого інверторного генератора).

Далі – опалення, продовжує Борис Родієвський. Найкращий варіант автономного опалення - це все ж дідівська пічка (грубка). Вона працюватиме без електрики і т. д. І матиме, мабуть, найкращий ККД.

- Мій варіант - простий твердопаливний котел і батареї водяного опалення. Він також може замінити/підстрахувати газовий котел,  вартість такого котла  - від 250-300 доларів. Робота по встановленню/підключенню - як домовитесь, - пояснює пан Родієвський.

Третє - водопостачання. Криниця - кращий варіант, стверджує Борис. Тому що в крайньому разі можна дістати воду відром.

Окреме питання - приготування їжі. Для цього можна придбати невеликий газовий балон з "горілкою". А у стандартній газовій плиті, щоб використовувати балонний газ, потрібно замінити форсунки. І, до речі, зробити це зовсім неважко навіть самому.

Стосовно каналізації - в крайньому випадку можна просто викопати вигрібну яму.

-  Сподіваюся, ці поради будуть для когось корисними, - підсумовує Борис Родієвський.  – Як мінімум, людина не витрачатимете гроші на непотрібні експерименти. А чим можна пожертвувати - дивіться самі. До речі, хочу на всяк випадок уточнити - жити на електриці тільки від бензинового/дизельного генератора - не реально. Бензин дорогий, йде від 1 літра на годину. До того ж довгий час користуватися генератором не можна, йому досить часто треба забезпечувати техобслуговування. А ще вони дуже шумно працюють і мають знаходитися лише на вулиці. Якщо поставити в гараж, через десять секунд там буде нічим дихати через вихлопні гази.

До речі, якщо хтось надумав купити його для квартири на випадок відсутності електрики - це пуста затія. Не на балкон же його ставити.

Чесно кажучи, в нинішніх умовах навіть страшно підраховувати загальну суму, потрібну на всі ці облаштування. Але ж і війна – не на завжди, й колись і цей досвід знову обов’язково стане у пригоді.

А поки – що там говорили про найкращий варіант автономного опалення -  поставити дідівську грубку?

Особливості поводження з грубкою

 У фейсбуці автор під ніком Nadija Prekrasna написала цілу інструкцію про дрова та пічне опалення – теж з власного досвіду.

Може бути цікавим для тих, хто розбігся по селах і хатах, не топив роками або взагалі не знає, що це таке. Повністю ознайомитися з цим красномовним текстом можна за посиланням, ми ж приведемо тільки кілька моментів.

Отже, щоб приготувати для зими піч, грубу, димохід треба спершу витрусити сажу, якщо можливо, зазирнути в димохід, перевірити його цілісність. Ідеально – використовувати дрова, висушені впродовж двох років. Тому що сирі дрова дають багато диму, а відповідно й сажі. Далі – наводимо кілька уривків тексту, зберігаючи стилістику автора.

Далі Nadija Prekrasna пише:

 « - Сосна, сосну я терпіти не можу, бо пробувала в різних варіантах, вона дає смолу, дим, заліпила мені всю грубу смолою, яку не оддереш і заліпила смолою димохід.

  • Всякі обрізки з будівництва, віконні рами - то саме, вони часто соснові і ще й оброблені розчинами.
  • Якщо дрова не люкс, то запастись спеціальними гранулами, які розріджують сажу.
  • Якщо гранул нема, значить ідуть народні методи - картопляний крохмал, лушпайки з горіхів, картопляне лушпиння, всяка стара картопля і береза.
  • Має бути в кімнаті квартирка, що відчиняється, або якийсь протяг. Тобто доступ повітря, це реально рятує життя
  • ЧАДНИЙ ГАЗ !!! підступна штука, він не має запаху і вбиває зразу. Цілі родини гинуть від чадного газу. Тому треба перевіряти тягу, перевірити чи немає дірок в грубі, димоході, з'єднаннях конструкції буржуйки, зворотньої тяги і мати відкриту квартирку.
  • Буржуйки, вони є всякі різні, використовувати лише те паливо, яке записано в технічних характеристиках. Чавунні часто можна топить вугіллям, сталеві довгого тління  - ні, бо вугілля пропалить стінки буржуйки.
  • Димохід буржуйки має  відповідати до тех. характеристик - довжина і діаметр, наприклад димохід до нашого булєра мав бути 14.5 м, і з таким спеціальним дашком
  • Якщо буржуйка саморобна, зварена з бочки чи газового балона то теж має бути ціла, і з такою як поличкою всередині, поличка перешкоджає потраплянню вогню прямо в димохід.
  • ВОГНЕГАСНИК, дуже бажано мати.
  • Кожен вечір перевіряти тягу!!! Це ритуал  як зуби почистить.
  • Перед буржуйкою чи грубою краще мати такий собі металевий лист, бо жарюк впаде і буде тліти на підлозі.
  • Сажа горить і видає температуру в градусів 1100 - 1200, горить недовго, але стовп вогню метрів 5, таку температуру витримують не всі димарі, наш азбестово-бетонний   тріснув. Коли загорається сажа звук як вибух, коли тліє в грубі звук як шкварчання, коли в грубі повно сажі і йде тепле повітря звук нагадує дзвіночки "музика вітру"».

Ті, хто розбігся по селах та хатах, треба сподіватися, якось розберуться зі своїми грубками та буржуйками. А от що робити тим, хто живе у багатоквартирних будинках і зараз теж мріє про всяк випадок придбати на зиму якусь простеньку буржуйку? На форумах навколо цього точаться серйозні суперечки. Навіть є малюнки та фото, як  зняти балконне скло та замінити його на металевий лист, щоб вирізати там круглий отвір і просунути димохід. Але, як кажуть фахівці, буржуйка та квартира у багатоповерховому будинку – речі практично несумісні. Хоча б тому, що димохід від буржуйки  треба підіймати вище даху будинку. Інакше чадний газ або повернеться до вашої квартири, або потрапить сусідам збоку чи зверху. Грубо кажучи, щоб ніхто не потравився чадним газом, потрібно робити один великий димохід з першого поверху до останнього, і до нього приєднувати димоходи з усіх квартир, де є бажаючі встановити собі ті буржуйки…

Будемо сподіватися, що до буржуйок у наших квартирах справа не дійде, і ми якось  перезимуємо. Просто потроху звикаючи до того, що в наших оселях буде прохолодніше, ніж раніше. Живуть же якось люди в Японії чи в Ізраїлі, де в будинках взагалі немає опалення, і в Європі, де прийнято нормально опалювати лише  спальні і те – не надто жарко.

А ще - уважніше, ніж у минулі роки обстежимо наше житло на предмет різних щілин та протягів і ретельніше підготуємося до холодів.

Лариса Гаврилова, Київ

P.S. Звісно, цим матеріалом ми лише починаємо цю бідь ніж актуальну тему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-