Військові рф убивали українців на етнічній основі - експерт

Військові рф убивали українців на етнічній основі - експерт

Укрінформ
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко заявив про наявність багатьох прикладів, що російські війська вбивали на етнічній основі.

Про це він сказав на міжнародному круглому столі «Буча – нова Сребрениця. Чи готовий захід до покарання росії?» у Зумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є дуже багато випадків, які підтверджують, що вбивства чинилися росіянами на етнічній основі. Тобто, є село, де залишилися люди, які розмовляли російською мовою. Там були і ті, і ті. І повбивали тих, хто говорив українською. Тобто це чіткий приклад того, що відбувалися вбивства з застосуванням етнічного факту", - сказав Павліченко.

Читайте також: росіяни спалюють убитих в Маріуполі, як нацисти робили в Аушвіці - глава УГКЦ

За його словами, кожен злочин має документуватися як юридичний факт, і має відбуватися національне розслідування там, де це можливо. Павліченко зауважив, що у Міжнародному кримінальному суді, найімовірніше, розглядатимуть ключові кейси, які будуть ретельно вивчені, тож решта злочинів має розслідуватись на національному рівні.

Політолог і активіст Микола Давидюк додав, що армія рф багато людей вбивала просто на вулицях за те, що вони тут живуть або належать до тієї чи іншої національності.

"Зараз ведуться дискусії серед юристів, учених, чи це можна назвати геноцидом ... чи це просто воєнні злочини в таких великих масштабах. Мені здається, що цим комісіям або дискутантам варто було б приїхати до Бучі... Насправді ж, дуже часто це були не військові завдання, а це була ненависть за фактом національним", - сказав він.

Правозахисник Фонду сприяння захисту громадян (Литва) Стасіс Каушиніс наголосив, що дії російської армії на території України розглядатимуться в міжнародних судових інстанціях, і дуже важливо зараз збирати інформацію про такі випадки, задокументовувати їх, бо згодом спогади стираються чи трансформуються.

Читайте також: Звірства на Київщині: СБУ «вийшла» на 33 колаборантів, які співпрацювали з рашистами

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область на початку квітня були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних.

Українська делегація в ОБСЄ ініціювала спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ у зв’язку з масовими вбивствами та тортурами проти цивільних, вчинених російськими військами на Київщині, зокрема у Бучі.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-