Створення гуманітарних коридорів: Україна закликає Червоний Хрест до термінових дій

Створення гуманітарних коридорів: Україна закликає Червоний Хрест до термінових дій

Укрінформ
Україна звертається до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням терміново почати дії, необхідні для організації гуманітарних коридорів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Офіс Президента України.

Зазначається, що під час другого раунду перемовин між Україною та Росією сторони досягли порозуміння щодо спільного забезпечення гуманітарних коридорів. У зв’язку з цим Українська держава просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново почати необхідні дії для організації гуманітарних коридорів і готова зі свого боку зробити все необхідне для евакуації цивільного населення та доставки гуманітарних вантажів.

Повідомляється, що через постійні обстріли, які здійснюють російські війська, низка українських міст і сіл опинилася на межі гуманітарної катастрофи. Тисячі людей потребують термінової евакуації. У відповідних населених пунктах бракує продуктів харчування, води, ліків, немає світла та централізованого водопостачання.

Зокрема, населені пункти в районах бойових дій, що потребують створення гуманітарних коридорів, розташовані:

  • Сумська область (напрями Суми, Шостка, Ромни, Конотоп, Охтирка);
  • Чернігівська область (східна та північна частини Чернігівщини);
  • Харківська область (уся область, крім південно-східної частини);
  • Київська область (Буча, Ірпінь, Вишгород, Іванків, Васильків, Бородянка);
  • Миколаївська область (Баштанський, Снігурівський, Березнегуватський напрями); 
  • Запорізька область (Токмацький, Бердянський, Великобілозерський напрями);
  • Херсонська область (Чаплинка, Каланчак, Генічеський та Новокаховський напрями);
  • Луганська та Донецька області (Волноваський, Маріупольський райони) тощо.

"Україна надіслала всі необхідні запити до міжнародних організацій щодо створення спеціальних коридорів для доставки найнеобхіднішого та евакуації цивільного населення. На жаль, до цього не було згоди російської сторони. Домовленості за результатами другого раунду перемовин України та Росії дають нам обережну надію на те, що ми нарешті зможемо допомогти нашим громадянам", – сказала віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, член Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань Ольга Стефанішина.

Водночас координатор дій щодо гуманітарних коридорів від Офісу глави держави Тетяна Ломакіна зауважила, що літні люди, жінки та діти не отримують медичної допомоги, малюки народжуються в підвалах, і перше, що вони чують у своєму житті, – це звук вибухів. "Мирні жителі не мають їжі й питної води, багато з них – люди з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Доведення їх до зневоднення, виснаження, страждання від відсутності своєчасної медичної допомоги у XXI столітті – не що інше, як катування. Ми дуже сподіваємося, що президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер зробить усе можливе, щоб якнайшвидше розгорнути роботу в гуманітарних коридорах для збереження життя людей", – додала Ломакіна.

В ОПУ наголошують, що українська сторона готова забезпечити вивезення людей та доставку гуманітарних вантажів. ЗСУ гарантують безпечне проходження коридорів. Аналогічних дій Україна очікує й від російської сторони.

Як повідомлялося, 3 березня відбувся другий раунд переговорів між українською та російською делегаціями.

За словами радника керівника ОПУ Михайла Подоляка, українська делегація не досягла у переговорах з російською делегацією тих результатів, на які сподівалася. Водночас сторони досягли розуміння про спільне забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення, а також для доставки медикаментів та продуктів харчування до місць найзапекліших боїв з можливістю тимчасового припинення вогню на період, коли буде здійснюватися евакуація в секторах, де вона проводиться.

28 лютого українська та російська делегації провели перший раунд переговорів у Білорусі та поїхали до своїх столиць для консультацій щодо подальших рішень. Як зазначав Подоляк, переговори між делегаціями були важкими, але без будь-яких обов'язкових ультиматумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-