Українців не каратимуть за несвоєчасну сплату податків – рішення Ради

Українців не каратимуть за несвоєчасну сплату податків – рішення Ради

Укрінформ
Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування й подання звітності у період дії воєнного стану.

Мета ухваленого у четвер законопроєкту №7125 — втілення заходів з підтримки військових і правоохоронних підрозділів у відбитті збройного нападу РФ та забезпечення прав і обовʼязків платників податків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документом, зокрема, передбачене звільнення від відповідальності платників у разі неможливості виконання ними своїх обовʼязків в умовах російської агресії. Передбачені Податковим кодексом санкції за несвоєчасну сплату податків і зборів та невчасне подання звітності почнуть застосовувати не раніше, аніж за три місяці після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

В особливий період також заборонено розпочинати нові перевірки суб’єктів господарювання, а ті, що вже почалися, зупиняються.

Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів (у тому числі - підакцизних), надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування. Отже, не оподатковуються.

Сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб ЗСУ та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги.

Подовжується дія ліцензій на виробництво підакцизної продукції.

Встановлюються особливості виробництва та імпорту тютюнових виробів. “На період до припинення або скасування воєнного стану дозволяється виробництво та імпорт тютюнових виробів, маркованих марками акцизного податку «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняні» - «ТВЕН В», «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням імпортні» - «ТВЕН І», у разі, якщо ставка акцизного податку є однаковою. Обіг маркованих відповідно до цього підпункту тютюнових виробів здійснюється до їх повної реалізації кінцевому споживачу”, - йдеться в законі.

Як повідомлялося, в четвер Верховна Рада ухвалила закон №7121, яким відтерміновано подання звітів та інших документів. "Проєкт передбачає надання можливості фізичним особам, фізичним особам підприємцям, юридичним особам подати податкові, облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та (або) в електронній формі, через 90 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-