Правозахисникам відомі 12 місць імовірних масових поховань жертв окупації в ОРЛО — експерт

Правозахисникам відомі 12 місць імовірних масових поховань жертв окупації в ОРЛО — експерт

Укрінформ
На окупованих територіях лише Луганської області правозахисникам відомо, як мінімум, про 12 місць імовірних масових поховань закатованих у підвалах російськими найманцями місцевих мешканців.

Як передає Укрінформ, про це заявив Олексій Біда — заступник директора Українського національного центру розбудови миру під час пресконференції «Злочини на Донбасі: чи вдасться Росії перекласти відповідальність на Україну», яку організував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Але доступу до цих територій ані представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, ані представники українських гуманітарних місій не мають, що створює простір для маніпуляцій та звинувачень ЗСУ у воєнних злочинах, докази по яких перевірити неможливо», — пояснює Біда.

За словами експерта, у цій ситуації дуже важливо, щоби держава не тільки розвінчувала фейки й інформувала населення про події, а й збирала докази міжнародних злочинів, які вчиняє Російська Федерація на українських територіях.

«Саме РФ виходить із міжнародних конвенцій щодо воєнних злочинів, саме РФ змінює своє національне законодавство щодо непокарання людей, які беруть участь у незаконних збройних формуваннях «в інтересах Російської Федерації», — наголошує Біда.

Читайте також: Центр розбудови миру співпрацюватиме з іноземними структурами - Верещук

Він вважає, що є два способи фіксувати злочини на окупованих територіях: перший — збір інформації з відкритих джерел (ЗМІ, форуми, групи в соціальних мережах). Далі — це співпраця зі свідками, які виїхали на підконтрольну територію, щоби таким чином збирати доказову базу.

Як повідомлялося, невдовзі після заяви президента РФ Володимира Путіна про те, що «події на Донбасі» — це «геноцид», Слідчий комітет Росії оприлюднив повідомлення про кримінальну справу у зв'язку з нібито знайденими «масовими похованнями цивільних осіб» на підконтрольній проросійським збройним формуванням території ОРДЛО. Повідомлення містить прямі звинувачення на адресу українських військових. При цьому в СК не повідомляють, як дійшли висновку про те, що всі поховані були мирними жителями, а також жертвами обстрілів саме з боку українських військових.

Зі свого боку, в Держдепартаменті США заявили, що Росія намагається створити привід для вторгнення в Україну, використовуючи твердження про «геноцид» та «масові поховання на Донбасі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-