Теракт біля телеканалу «Еспресо»: прокуратура завершила досудове слідство

Теракт біля телеканалу «Еспресо»: прокуратура завершила досудове слідство

Укрінформ
Слідчі завершили розслідування справи про теракт біля редакції телеканалу "Еспресо" восени 2017 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.  

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури завершене спеціальне досудове розслідування стосовно двох осіб, які підозрюються в організації та вчиненні терористичного акту біля телеканалу "Еспресо", унаслідок якого двоє людей загинули і ще троє громадян, зокрема чинний на той час народний депутат України, отримали поранення.

Підозрюваним було інкриміноване посягання на життя державного діяча, вчинення терористичного акту, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, а також незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 263-1 Кримінального кодексу України).

Слідство встановило, що 25 жовтня 2017 року біля офісу телеканалу на вулиці Адама Міцкевича в Києві, коли народний депутат разом із політтехнологом у супроводі охоронця виходили на вулицю після участі у прямому ефірі, стався вибух.

Підозрювані використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій направленої дії потужністю 450 г тротилу, який приховали у мопеді біля входу в приміщення телеканалу.

Унаслідок вибуху народний депутат, політолог і випадкова перехожа отримали поранення від ураження металевими кульками, використаними під час виготовлення саморобного вибухового пристрою.

Охоронець народного депутата, а також ще один випадковий перехожий від отриманих поранень загинули.

Читайте також: Теракт біля "Еспресо" міг бути спрямований не лише проти Мосійчука - прокурор

За даними ОГП, підозрювані – громадяни України, один із яких є уродженцем Азербайджанської Республіки, діючи за попередньою змовою з особою, матеріали щодо якої виділені в окреме кримінальне провадження, вчинили теракт з метою посягання на життя народного депутата.

Після вчинення злочину один із виконавців виїхав через Республіку Білорусь до Російської Федерації, а інший – через пункт пропуску "Каланчак" до тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. Зловмисники оголошені в розшук.

У результаті слідчих дій правоохоронці встановили особу пособника, який надавав безпосередню допомогу у виготовленні вибухового пристрою. Ним виявився житель Києва.

Обвинувальний акт стосовно зловмисника вже перебуває на розгляді в Солом’янському районному суді столиці.

У зв’язку з переховуванням від слідства двом виконавцям заочно була оголошена підозра та отриманий дозвіл суду на здійснення стосовно них спеціального досудового розслідування.

У межах провадження були допитані понад 800 свідків, опрацьовані відеозаписи з 112 камер спостереження, проаналізовані телефонні трафіки понад 10 тис. абонентів мобільного зв’язку, проведені 25 судових експертиз.

Наразі слідство завершене. Оголошено про виконання вимог ст. 290 Кримінального процесуального кодексу України, після чого обвинувальні акти будуть скеровані до суду для розгляду по суті.

Як повідомляв Укрінформ, під час вибуху біля телеканалу "Еспресо" зазнали поранень на той час народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-