Смертельна ДТП на Харківщині: хто був за кермом і що відомо?

Смертельна ДТП на Харківщині: хто був за кермом і що відомо?

Укрінформ
Уже проведено обшуки, опитано людину, яка назвалася винуватцем

Уночі 9 лютого на трасі Київ-Харків-Довжанський на смерть збили людину. Винуватець залишив місце події. До ДТП може бути причетний відомий бізнесмен Олександр Ярославський.

Укрінформ зібрав відому на ранок 11 лютого інформацію про трагічну пригоду, подальший перебіг подій і найбільш популярні версії.

НА ХАРКІВЩИНІ АВТО ЗБИЛО ЛЮДИНУ

У четвер, 10 лютого, об 11.45 поліція Харківщини оприлюднила інформацію про нічну ДТП, у якій під колесами авто на трасі Київ-Харків-Довжанський загинула людина. Повідомляли, що 9 лютого близько 22:55 в районі 534 км автодороги «Київ-Харків-Довжанський» невстановлений автомобіль, який рухався зі сторони міста Чугуєва в напрямку Харкова, скоїв наїзд на пішохода – чоловіка 30-40 років. Пізніше інформацію уточнили: загиблому на вигляд – близько 50 років. Також з'явилася інформація, що подія сталася в районі 534 км автотраси. Тіло померлого направили до моргу і розпочали встановлення його особи, а також винуватців ДТП.

Фото: Поліція Харківської області
Фото: Поліція Харківської області

Слідчими за фактом події відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

АВТОМОБІЛЬ МІГ НАЛЕЖАТИ БІЗНЕСМЕНУ ЯРОСЛАВСЬКОМУ

Водночас "Українська правда" із посиланням на власні джерела повідомила, що на місці аварії було знайдено номери автомобіля, який збив людину, а авто належить до кортежу відомого бізнесмена, президента бізнес-групи DHC Олександра Ярославського, який, як стверджує видання, часто і сам сідає за кермо. 

Укрінформ звернувся за коментарем до пресслужби Ярославського, але відповіді поки що не отримав.

Журналістам видання "Об'єктив", яким удалося поспілкуватися з бізнесменом, той заявив, що під час ДТП спав удома і про те, що трапилося, дізнався лише вранці. На запитання, чи належить знайдений номерний знак машинам його кортежу, відповів, що "не стежить за своїми номерами". Також відмовився коментувати подію і запропонував "запитати в кортежу", де той знаходився уночі. 

Міністерство внутрішніх справ України заявило, що викликатиме Олександра Ярославського на допит як можливого учасника дорожньо-транспортної пригоди. 

ЯРОСЛАВСЬКИЙ ЗАЛИШИВ УКРАЇНУ, А В ПОЛІЦІЮ ПРИЙШОВ ВОДІЙ ІЗ ЗІЗНАННЯМ

Близько 14.00 в "Українській правді" з'явилися повідомлення про те, що Ярославський із тестем вилетіли чартерним рейсом до Лондона. 

Пресслужба DHC на сайті бізнесгрупи пояснила, що "10 лютого 2022 р. Олександр Ярославський відповідно до сформованого на початку поточного тижня робочого графіку полетів до Лондона для зустрічі з сім’єю".

Щодо ДТП, яка сталася у ніч з 9 на 10 лютого 2022 р. на автодорозі «Київ-Харків-Довжанський», у компанії повідомили, що за кермом автомобіля з номерними знаками, виявленими на місці події, перебував водій, який працює в одній із додаткових служб DHC.

"Вночі, прямуючи до Харкова для паркування автомобіля, він в умовах обмеженої видимості здійснив наїзд на перешкоду, характер якої під час руху не розпізнав. Вранці було виявлено факт відсутності номерного знака, а також з'ясували інші обставини справи. Уповноважені співробітники повідомили поліцію, і водій одразу прибув до відділення для допиту. В цей час він співпрацює зі слідством і очікує на оприлюднення запобіжного заходу", – зазначили в пресслужбі

На цей час у Харківській обласній прокуратурі Укрінформу вже повідомили, що вранці до Слідчого управління з адвокатом звернулась особа, яка працює у відомого харківського бізнесмена, та заявила, що саме вона була за кермом. Моменту ДТП особа начебто не бачила, думала, що було зіткнення з твариною. Також речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко зазначив, що тіло загиблого виявили водії, які їхали цією дорогою, та повідомили до поліції. На місці події було виявлено номерний знак автомобіля «Mersedes-Benz G63».

Утім, наголосив Чубенко, заява водія не означає, що слідство не розглядатиме інші версії цієї пригоди чи можливу участь у вчиненні ДТП інших осіб. Проводитимуться слідчі дії для встановлення об'єктивних обставин справи. 

Пізніше 50-річному водію оголосили підозру за ч.2 ст.286 (порушення правил дорожнього руху) та ч.3 ст.135 (залишення в небезпеці, що спричинило смерть людини).

НАЧАЛЬНИКА ХАРКІВСЬКОЇ ПОЛІЦІЇ ЗВІЛЬНИЛИ, ОГПУ ВЗЯВ СПРАВУ НА КОНТРОЛЬ

У зв'язку з цими подіями міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський ухвалив рішення про звільнення начальника поліції Харківської області Станіслава Перліна. Він оголосив, що до відповідальності за смерть людини буде притягнутий тільки той, хто був за кермом. Також буде розслідувано спробу фальсифікації справи щодо ДТП з кортежем відомого бізнесмена Олександра Ярославського. 

Станіслав Перлін
Станіслав Перлін

"Причиною таких моїх дій стало те, що сьогодні слідчі Харківської поліції подали до прокуратури Харківської області підозру за скоєння резонансної ДТП, яку було складено на особу, яка прийшла вранці й заявила, що саме вона була за кермом авто, на якому було скоєно смертельне ДТП. Натомість уже сьогодні стало відомо, що ця особа перебувала під час ДТП в іншому місці.

Денис Монастирський
Денис Монастирський

Через намагання приховати цей злочин та надання завідомо неправдивих показань, справа має бути передана до Головного слідчого управління Національної поліції для повного та об’єктивного розслідування", – заявив Монастирський

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова взяла справу на особистий контроль. Вона зауважила, що процесуальне керівництво досудовим розслідуванням буде здійснювати Офіс генпрокурора.

Генеральна інспекція Офісу генпрокурора внесе відомості до ЄРДР стосовно співробітників Нацполіції Харківської області й прокурорів облпрокуратури. Має бути проведене повноцінне і неупереджене розслідування відносно цих посадових осіб.

"Незважаючи на впізнаваність особи, ймовірно причетної до скоєння цього злочину, що спричинив смерть людини, на статус цієї особи в суспільстві, на її можливості й зв’язки, злочин розслідуватиметься швидко, якісно і неупереджено. Незапланований і поспішний від’їзд виглядає досить дивно", – наголосила генпрокурор.

ПОЛІЦІЯ, ДБР ТА СУД

Поліція провела санкціоновані судом обшуки у готелі та за місцем мешкання Ярославського, а також за адресою проживання особи, яка звернулась з інформацією про свою причетність до вказаної ДТП. Як зазначили правоохоронці, метою обшуків є вилучення інформації з камер відеоспостереження, підтвердження використання автомобіля Mercedes і причетності інших осіб до скоєння ДТП. 

Фото: національна поліція
Фото: Національна поліція

Сьогодні, 11 лютого, за інформацією, яку повідомив кореспондентові Укрінформу співробітник апарату суду, Київський райсуд Харкова розгляне клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу водію з кортежу відомого бізнесмена Олександра Ярославського, який учора заявив, що був за кермом під час смертельної ДТП на трасі поблизу Чугуєва.

"Засідання суду призначено на сьогодні, о 15:00", – зазначив співробітник. За його поясненням, засідання мало відбутися учора, але перенесено на прохання адвоката: "Він послався на стан підзахисного".

Також до справи про смертельну ДТП на Харківщині підключилося Державне бюро розслідувань – відкрито кримінальне провадження щодо спроби фальсифікації доказів і спроби притягнути до відповідальності завідомо невинного (ч.2 ст.372 ККУ)

«Усі без винятку розслідування мають здійснюватися об’єктивно і неупереджено, не зважаючи ні на прізвища, ні на гроші, ні на попередні здобутки чи посади. Бюро завжди діяло, керуючись принципами верховенства права і не «призначало» винних, навіть через суспільний тиск», – наголосив директор ДБР Олексій Сухачов.

За його словами, Бюро негайно відреагувало на спроби фальсифікації резонансного кримінального провадження.

Поліція встановила також й особу загиблого в ДТП на трасі Київ-Харків-Довжанський – ним виявився 36-річний житель Чугуївського району Харківської області.

Укрінформ

Перше фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-