COVID-сертифікати можна буде використовувати під час локдаунів в Україні

COVID-сертифікати можна буде використовувати під час локдаунів в Україні

Укрінформ
COVID-сертифікати українці можуть використовувати не тільки для поїздок до Європи, а й в Україні.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер.

"Сертифікат, який згенерує "Дія", — це сертифікат також і для внутрішнього використання", — сказав він.

Зокрема планується, що всередині України цей документ можна буде використовувати під час локдаунів. "Ми розглядаємо можливість роботи тих бізнесів, у яких є вакцинований персонал або відвідувачі. Наприклад, спортзал... Це буде вирішувати наш уряд. А сертифікат як технічний інструмент ми зможемо використовувати для того, щоб не закривати підприємства, установи", — пояснив Кучер.

Читайте також: У Євросоюзі запустили цифрові COVID-сертифікати

У зв'язку з цим, на його думку, з'являється додатковий стимул вакцинуватися. "Далі отримати сертифікат і надалі під час локдауну мати доступ до всіх послуг, мати можливість ходити на роботу тощо", — додав заступник міністра.

Він також нагадав, що нині українські COVID-сертифікати видають терміном на 6 місяців, але період дії надалі може бути змінено. "Зараз запрограмовано таким чином, що сертифікат діє 180 днів", — сказав Кучер.

При цьому він зазначив, що період дії визначають на підставі досвіду інших країн. "Ми використовуємо дослідження, досвід цивілізованого світу, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я. Наші представники є в усіх відповідних експертних групах. Рішення одноосібно ніхто в Україні не ухвалює, це буде цивілізоване, зважене рішення з огляду на всі наші реалії та, відповідно, найкращий світовий досвід", — пояснив заступник міністра.

У зв'язку з цим термін дії сертифіката може бути переглянуто. "Тому поки що 180 днів, а далі подивимося", — уточнив урядовець.

Читайте також: Цифровий паспорт вакцинації українця: як отримати і що дає

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифіката - документа, який підтверджуватиме статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19.

З 1 липня Міністерство цифрової трансформації спільно з партнерами запустило бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали дві дози вакцини від COVID-19 на території України. Уже близько 10 тис. користувачів зареєструвалися. Стати бета-тестувальником можна за посиланням.

Розробкою та технічною реалізацією COVID-сертифікатів спільно займаються Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС та ДПСУ. Документ розробляється з урахуванням міжнародних вимог – EU Digital COVID Certificate Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-