Вимога носити маски у закритих приміщеннях залишиться ще надовго - головний санлікар

Вимога носити маски у закритих приміщеннях залишиться ще надовго - головний санлікар

Укрінформ
Протиепідемічні заходи, такі як носіння масок, можуть залишатися ще тривалий час для запобігання поширенню коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю ТСН сказав заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікарі Ігор Кузін

«Думаю, всі вже звикли до масок. Насправді, я б не радив їх знімати. Чому? Незважаючи на вже проведену вакцинацію, на те, що частина людей перехворіла, навіть на фоні поліпшення епідемічних показників міжнародні організації, ВООЗ, CDC запроваджують додаткову норму навіть для вакцинованих людей продовжувати носити маски, особливо коли ми перебуваємо в замкненому просторі або якщо у нас недостатній рівень вентиляції і ми не можемо гарантувати, що люди не інфікуються. Тому для закритих приміщень, швидше за все, маски залишаться ще на довгий час, поки ми не досягнемо адекватних рівнів вакцинації або допоки увесь світ не розпрощається з коронавірусною хворобою», - сказав Кузін.

Водночас головний держсанлікар зауважив, що сподіватися на колективний імунітет проти COVID-19 поки що немає підстав.

«Я б не сподівався на колективний імунітет занадто сильно. Кількість українців, яка перехворіла, не є надто великою. Проста математика показує, що це близько 2,5 млн осіб. Ми маємо попередні цифри дослідження з визначення тих, які перехворіли. Результати будуть опубліковані у середині липня. Тоді побачимо, скільки людей потрапило під нагляд, скільки було госпіталізовано, кого ми пропустили або люди не зверталися по медичну допомогу», - сказав Кузін.

Читайте також: Від Delta-штаму захищає лише повна вакцинація – МОЗ ФРН

Також, за його словами, зараз за ініціативою РНБО проводиться загальнонаціональне дослідження стосовно того, який відсоток населення переніс хворобу безсимптомно, чи не звертався до лікаря, не проводив тестування. Дослідження проводиться серед 7 тис. осіб, і попередні результати, за словами Кузіна, свідчать, що на COVID-19 перехворіла третина населення.

«Тож якщо 32% вже мають імунітет, плюс якщо ми зробимо 10 млн щеплень, і, враховуючи поточні темпи вакцинації, в осінній період вийдемо десь на 50-60% імунітету. Проте це недостатній показник, щоб ми не фіксували осіннього підйому захворювання», - сказав Кузін.

За його словами на зростання захворюваності восени може впливати і те, що після літніх канікул діти повернуться в заклади освіти. Таким чином, про формування колективного імунітету можна буде говорити ближче до кінця року. За рекомендаціями ВООЗ, мова про колективний імунітет може йти, коли 75-80% населення мають антитіла до COVID-19 внаслідок вакцинації або перенесеної хвороби.

Читайте також: МОЗ розглядає виробництво в Україні кількох COVID-вакцин

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 5 липня підтверджено 2 237 823 випадки COVID-19, з них за добу - 244.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-