Інклюзивність має стати обов’язковою нормою у всіх сферах життя - Ткаченко

Інклюзивність має стати обов’язковою нормою у всіх сферах життя - Ткаченко

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики підтримує ініціативу першої леді Олени Зеленської зі створення Ради безбар’єрності, оскільки інклюзивність має стати обов’язковою нормою у всіх сферах життя України.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Фейсбуці.

"Я вже наголошував на важливості створення умов і надання однакових можливостей для кожного жителя країни. Безбар’єрність – основна складова сучасного і адекватного суспільства, де обмеженням – не місце. Де кожна людина є окремою особистістю, що має рівні права та умови для самореалізації. І держава йде назустріч цьому. Інклюзивність має стати обов’язковою нормою у всіх сферах життя України", - наголосив Ткаченко.

Він зазначив, що станом на сьогодні більшість медіапродукції не адаптована для людей з порушеннями зору, слуху та інтелектуальними порушеннями, і це питання потребує нормативного врегулювання.

За його словами, у першу чергу міністерство зосередить свою увагу на визначенні порядку та умов, відповідно до яких усі телерадіоорганізації забезпечують субтитрування або переклад на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм.

"Одним із заходів створення інформаційної безбар’єрного простору буде визначення стану забезпеченості фахівцями та обладнанням НСТУ, яка утворена для забезпечення інформаційних та культурних потреб кожного громадянина, та пошук варіантів для утворення на їхній базі взірця доступного медіа. Також акцентую на необхідності створення умов для фізичної безбар’єрності в закладах культури та на об’єктах культурної спадщини", - написав міністр.

Ткаченко зазначив, що наразі проєкт проходить останні етапи перед винесенням на Кабмін 14 квітня: знаходиться на розгляді міжвідомчої групи.

"Міністерство культури та інформаційної політики підтримує ініціативу першої леді зі створення Ради безбар’єрності. Як інструменту і гаранту ефективності програми, і допоміжного фактора у реалізації cтратегії. Дякую Олені Зеленській, Денису Шмигалю та колегам. Цінно, що така важлива тема не просто на порядку денному, а і у активній роботі", - додав він.

Читайте також: Перша леді пропонує створити в Україні Раду з безбар'єрності

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічних просторів для громадян з тимчасово чи постійно обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків із візками, людей на візках тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-