Перша леді пропонує створити в Україні Раду з безбар'єрності

Перша леді пропонує створити в Україні Раду з безбар'єрності

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська запропонувала створити в Україні Раду з безбар'єрності.

Про це вона сказала на нараді щодо Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У мене є пропозиція. Для того, щоб процес реалізації Стратегії не залишився тільки на папері, а все ж таки вона мала продовження в житті, я пропоную створити в Україні Раду з безбар'єрності", - сказала перша леді.

На її переконання, для того, щоб усі запропоновані напрацювання для усунення будь-яких бар'єрів працювали, потрібен ефективний орган, який буде моніторити й контролювати стан виконання Стратегії.

За словами Олени Зеленської, до Ради мають увійти розробники Стратегії, а також експерти й представники громадянського суспільства.

"Наша місія - зробити безбар'єрність новою суспільною нормою, сталою нормою, яка діятиме постійно, і на державному рівні забезпечити людей рівними можливостями у всіх сферах життя", - підкреслила дружина Президента.

Своєю чергою міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов підтримав пропозицію щодо створення відповідної Ради з безбар'єрності й зауважив, що вона буде опрацьована.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав на нараді, що стандарти життя, рівність умов для кожного громадянина – це основа, з якої має починатися цивілізоване суспільство.

"Донедавна безперервність асоціювалася у багатьох людей лише із подоланням фізичних перешкод, але насправді це поняття значно ширше. Я для себе також, якщо бути зовсім відвертим, відкриваю нові речі у плані безбар'єрності, тому що щоденно не замислюєшся, як багато бар'єрів стоїть на шляхах громадян в Україні», - сказав прем'єр.

Читайте також: Шкарлет назвав розвиток інклюзивної освіти одним з пріоритетів уряду

До розробки Нацстратегії зі створення безбар’єрного простору долучилось Міністерство інфраструктури.

"Проблемним залишається питання доступу осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення до послуг пасажирських перевезень міським пасажирським транспортом, особливо у сільські місцевості. Це знайшло відображення у визначенні одного з ключових аспектів фізичної безбар'єрності (в Нацстратегії безбар'єрності – авт.) – можливості доступної безперешкодної мобільності громадян, як у межах міст, так і за їхніми межами", - сказав заступник міністра інфраструктури України Дмитро Живицький.

Він додав, що для забезпечення доступності громадян до безперешкодної мобільності, Мінінфраструктури розробило законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо суспільно важливих послуг з перевезення пасажирів автомобільним та міським електричним транспортом".

Крім доступу до транспорту у відомстві працюють над забезпеченням доступу до всієї транспортної інфраструктури (вокзалів, аеропортів тощо) та поштових послуг.

Як повідомлялося, Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічних просторів для громадян з тимчасово чи постійно обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків із візками, людей на візках тощо.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-