Законопроєкт про подолання наслідків агресії РФ не скасовує пенсії мешканцям ОРДЛО – Третьякова

Законопроєкт про подолання наслідків агресії РФ не скасовує пенсії мешканцям ОРДЛО – Третьякова

Укрінформ
Законопроєкт про держполітику щодо подолання наслідків агресії РФ спрямований на захист осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території, а також уперше дає законодавче визначення гібридної війни й запроваджує поняття органів місцевого самоврядування у вигнанні (екзилі).

Від виплати соцзабезпечення громадянам з ОРДЛО Україна не відмовлятиметься, розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, одна з авторів документа Галина Третьякова у коментарі, переданому Укрінформу.

"Проєктом закону «Про державну політику у сфері подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації проти Державного суверенітету України» запропоноване визначення Російської Федерації як країни-агресора, зважаючи на норми міжнародного права та напрацювань народних депутатів, якими користувалися і фахівці Мінреінтеграції при підготовці проєкту закону «Про державну політику перехідного періоду», - зазначила вона.

Читайте також: Жителі ОРДЛО отримають пенсії, якщо Росія розблокує КПВВ: Україна продовжить дію карток

Парламентарій підкреслила, що автори законопроєкту поділяють точку зору, що відповідно до норм міжнародного права зазначених у Женевській конвенції від 1949 року та інших міжнародно-правових актах, обов’язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, покладається на країну-агресора.

Третьякова наголосила, що частиною першою статті четвертої законопроєкту зазначається, що «тимчасово окупована територія є невід’ємною частиною території України», тим самим, за її словами, не заперечується, що відповідно до Конституції та законів України саме Україна несе відповідальність щодо соціального та пенсійного забезпечення своїх громадян.

Народний депутат підкреслила, що тимчасово окупована територія є невід’ємною частиною території України, на яку розповсюджується українське законодавство, у тому числі і щодо соціального та пенсійного забезпечення.

Крім того, вона нагадала, що внесла до ВР проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію», яким передбачений захист пенсійного забезпечення.

Водночас Третьякова поінформувала, що законопроєктом «Про державну політику у сфері подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації проти Державного суверенітету України» уперше запропоновано законодавче визначення гібридної війни, яку проводить країна-агресор та її сателіти на території України, та доопрацьовано законодавче визначення окупованої території.

"Саме у ньому автори вперше віднесли до окупованої території не тільки територію суші, яка підлягає окупації, а й водні та повітряні простори території України, які знаходяться під окупацією, та відповідно до норм міжнародного права зазначили правову відповідальність країни-агресора за заподіяну шкоду", - пояснила парламентарій.

Вона додала, що документом пропонується представити військово-цивільними адміністраціями територіальні органи центральних органів виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування тимчасово окупованої території України у вигнанні (екзилі). На її думку, ВЦА матимуть дієвий, додатковий захист осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території у тому числі на соціальне та пенсійне забезпечення.

Читайте також: Працівниця банку організувала незаконні соцвиплати жителям ОРДЛО

"Враховуючи наведене, текст законопроєкту відповідає нормам Конституції України та іншим актам законодавства та покликаний не лише на подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації, а й захист осіб, що перебувають на окупованій території", - резюмувала Третьякова.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що законопроєктом 5271 "Про державну політику у сфері подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації проти Державного суверенітету України" пропонується перекласти обов’язок здійснювати соціальне забезпечення населення на окупованих територіях на окупаційні адміністрації РФ. І це можна трактувати як спробу створити правові підстави для припинення здійснення виплат пенсій та інших виплат для людей, що живуть у Криму та на окупованих частинах Луганської та Донецької областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-