Залишковими дозами вакцинуватимуть групи ризику - Ляшко

Залишковими дозами вакцинуватимуть групи ризику - Ляшко

Коронавірус
Укрінформ
Залишковими дозами вакцини вакцинуватимуть групи ризику, відомі особи залучаються для популяризації щеплення.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Пріоритет надається групам ризику, але для популяризації вакцинації можна залучати певних відомих людей", - зазначив Ляшко.

За його словами, відомі особи, які можуть долучатися до популяризації щеплення залишковими дозами вакцини, це ті, хто є авторитетом для певної групи людей. "Це ветерани АТО, після цього – відомі люди з політичної сфери, тобто народні депутати, голови обласних адміністрацій, обласних рад, ОТГ. Тобто ті люди, за яких віддавало свої голоси населення. А далі вже йдуть популярні співаки, письменники, художники, журналісти, яким понад 60 років", - деталізував головний держсанлікар.

Він додав, що за формування списків осіб, яких можуть щепити залишковими дозами, відповідальні департаменти охорони здоров’я облдержадміністрацій. "На їхніх сайтах повинна бути зазначена електронна адреса для реєстрації, подекуди вже онлайн-форми для запису з’явилися. Саме вони повинні сформувати список", - сказав Ляшко.

Читайте також: Ляшко пояснив, як українці зможуть отримати свідоцтво про COVID-вакцинацію

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація від COVID-19 розпочалася в Україні 24 лютого. Було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробленої компанією AstraZeneka разом із Оксфордським університетом та виробленої на потужностях Serum Institute в Індії. Зараз триває перший етап вакцинації, щеплення роблять медпрацівникам лікарень, які надають допомогу при COVID-19. Станом на 15 березня першу дозу вакцини від COVID-19 отримали 53 155 осіб.

МОЗ дозволило проводити щеплення від COVID-19 невикористаними дозами вакцини, які залишаються після щеплення медичних працівників на першому етапі вакцинальної кампанії.

Вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон містить 10 доз препарату. Після його відкриття вакцина має бути використана упродовж 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Читайте також: Запис на вакцинацію через сімейного лікаря буде з другого етапу - Ляшко

1 березня від COVID-19 вакцинувався міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

2 березня під час робочої поїздки в зону проведення операції Об’єднаних сил вакциною Covishield вакцинувався Президент Володимир Зеленський.

Також щеплення від COVID-19 зробили очільник НСЗУ Андрій Віленський, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-