КСУ ухвалив рішення щодо вихідної допомоги суддям

КСУ ухвалив рішення щодо вихідної допомоги суддям

Укрінформ
Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційними скаргами трьох осіб щодо конституційності положення підпункту 1 пункту 28 розділу ІІ Закону "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні".

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання у середу, 15 квітня, інформує пресслужба суду.

"Цим рішенням Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Конституції , положення підпункту 1 пункту 28 розділу ІІ Закону", - йдеться у повідомленні.

Конституційні скарги подали Мельничук Надія Миколаївна, Григор’єва Ліля Іванівна та Кліменко Марина Робертівна.

Автори конституційних скарг обстоювали позицію, що оспорюваним положенням із Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ від 7 липня 2010 року № 2453–VI в редакції до внесення змін Законом України „Про забезпечення права на справедливий суд“ від 12 лютого 2015 року № 192–VIIІ (Закон № 2453) виключено статтю 136, якою передбачалося право судді, який вийшов у відставку, на виплату вихідної допомоги у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою.

"Суд виходив з того, що однією з гарантій незалежності суддів, які здійснюють правосуддя, та суддів у відставці є їх належне матеріальне та соціальне забезпечення, яке має гарантувати здійснення справедливого, незалежного, безстороннього правосуддя, а також, що гарантії незалежності судді, включаючи заходи щодо його матеріального і соціального забезпечення, поширюються на всіх суддів України і не можуть бути скасовані чи зменшені іншими нормативними актами", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: КСУ оприлюднив рішення щодо судової реформи Зеленського

КС вважає, що вихідна допомога є додатковою гарантією матеріального забезпечення судді у разі його виходу у відставку, а її розмір та порядок виплати підлягає регулюванню на законодавчому рівні.

Однак, законодавець приписами оспорюваного положення закону тимчасово змінив порядок матеріального забезпечення суддів, посилаючись на введення режиму запобігання фінансової катастрофи, реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та забезпечення соціальної підтримки усіх громадян, виходячи з фінансових можливостей держави.

Водночас у контексті принципу верховенства права важливим є встановлення при внесенні змін до законодавства розумного часового проміжку між офіційним оприлюдненням закону і набранням ним чинності.

Оскільки можливість реалізації суддею права на вихідну допомогу в розмірах та порядку, встановленому до внесення змін оспорюваним положенням Закону, залежала від фактичної можливості реалізувати ним право на відставку, то зміни в юридичному регулюванні цього питання мали б бути зваженими, обґрунтованими та доведеними до суддів заздалегідь, тобто з дотриманням достатнього перехідного періоду.

На думку КСУ, встановлений перехідний період, пов’язаний з набранням чинності оспорюваним положенням Закону, з 31 березня по 1 квітня 2014 року є очевидно недостатнім, оскільки не охоплює фактичної тривалості встановленого законодавством порядку реалізації суддею права на відставку.

Як повідомлялося, Закон "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні" був ухвалений 27 березня 2014 року. Закон набув чинності 1 квітня 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-