Мічман з

Мічман з "Яни Капу" розповів про найважче випробування у полоні

Укрінформ
Найважчим випробуванням для колишнього військовополоненого моряка Юрія Будзила була відсутність зв’язку з рідними. За 9 місяців полону мічману буксира "Яни Капу" дозволили подзвонити рідним лише один раз після смерті батька.

Про це повідомляє Армія.Inform.

"Найважчим для мене випробуванням стала відсутність зв’язку з рідними. На мої прохання зателефонувати додому чув однозначне "ні!". За дев’ять місяців ув’язнення слідчий дозволив подзвонити лише один раз — у березні після смерті батька. Та й листи від родичів отримував дуже рідко", - розповів Будзило.

Водночас він повідомив, що у полоні отримував листи підтримки не лише з різних куточків України, а й з Великої Британії, США, Канади, Франції, Польщі та багатьох інших країн. Усі листи мічман старанно зберігає, а окремі перечитував по декілька разів.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських Сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони містяться в московському СІЗО.

24 січня 2019 Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії звертатися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Читайте також: У Міноборони розповіли про стан здоров'я звільнених з полону моряків

Суд ООН по морському праву 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захоплених моряків і 3 кораблям.

Росія заявила, що не визнає компетентність цього вироку, і позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

17 липня в Москві відбулося засідання про продовження арешту українським військовополоненим. Суд продовжив арешт 21 моряку до 24 жовтня, а трьом пораненим (Андрію Артеменко, Андрію Эйдеру, Василю Сороці) - до 26 жовтня 2019 року.

Читайте також: Що відомо про тих, хто повернувся з ув'язнення в Росії

7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. Зокрема, було звільнено 24 військовополонених моряків.

Фото: armyinform.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-