В УГКЦ відповіли на заклик Філарета не проводити службу у Софійському соборі

В УГКЦ відповіли на заклик Філарета не проводити службу у Софійському соборі

Укрінформ
Питання щодо проведення Українською греко-католицькою церквою на Благовіщення богослужіння у Софійському соборі обговорять керівники УГКЦ та Православної церкви України.

“На даний час остаточного рішення стосовно формату проведення громадою нашої Церкви богослужіння в Софійському соборі 7 квітня 2019 року не прийнято... З метою обговорення невирішених питань планується проведення зустрічі предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, що відбудеться після повернення Блаженнійшого Святослава в Україну”, - ідеться в повідомленні.

Раніше у своєму посланні з нагоди століття відновлення соборності українського народу та його держави Блаженнійший Святослав нагадав, що УГКЦ є спадкоємицею Київської церкви: «Дивовижним втіленням, непорушною святинею премудрості Божої стала свята Київська Софія, собор, що донині є промовистим символом первинної цілісності й повноти єдиної та неподільної Київської церкви».

Як повідомлялося, 18 лютого глава УГКЦ Блаженнійший Святослав анонсував проведення Божественної літургії у Софійському соборі у Києві з нагоди свята Благовіщення 7 квітня. За його словами, він отримав від міністра культури України Євгена Нищука повідомлення, що 7 квітня УГКЦ зможе відправити Божественну літургію в соборі святої Софії в Києві.

Незабаром Мінкульт поширив звернення, в якому заявив, що не надавав УГКЦ дозволу на богослужіння в Софійському соборі. Проте згодом це звернення видалили з сайту Мінкультури.

Водночас, колишній предстоятель УПЦ КП Філарет, який тепер має титул почесного патріарха ПЦУ, закликав Блаженнійшого Святослава відмовитися від проведення літургії, висловивши думку, що це "може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні". До того ж, за його словами, цим могла би скористатися країна-агресор з метою провокації.

Читайте також: Глава УГКЦ на Благовіщення відслужить літургію у Софії Київській

Глава УГКЦ Святослав перебуває з двотижневим візитом у Ватикані.

Міністр культури Євген Нищук раніше заявляв, що Софійський собор у Києві не планують використовувати як церкву для постійних богослужінь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-