Україна перебуває під інформаційним вогнем Кремля – EUvsDisinfo

Україна перебуває під інформаційним вогнем Кремля – EUvsDisinfo

Укрінформ
Україна перебуває, фактично, під інформаційним вогнем з боку російських пропагандистів, які спрямовують потік дезінформації як на широку російську аудиторію, так і на українців та на громадян європейських країн.

Про це йдеться у статті на EU vs Disinformation.

"Після п’яти років конфлікту між Росією і Україною інтенсивність використання Кремлем інформаційної зброї не знижується, тож Україна все ще залишається країною, образ якої найбільше спотворено у прокремлівських медіа", - йдеться у публікації.

Видання нагадує, що Україна найчастіше зазнавала інформаційних атак з боку Росії протягом 2018 року – у базі даних EUvsDisinfo зареєстровано 461 брехливе повідомлення російських ЗМІ щодо України з більш ніж 1000 зареєстрованих випадків.

За даними незалежного російського видання Инсайдер, з 212 випадків фейкових новин, які були розкриті на його сторінках у 2018 році, 60 були спрямовані проти України та стосувалися її боргів, армії та президента.

Портал StopFake, що базується у Києві, представив 10 найпоширеніших випадків російської дезінформації, яка була спрямована проти України у 2018 році. Серед них – репортажі про те, що українських дітей примушують гратися із ляльками в образі Адольфа Гітлера, що українських студентів змушують зрекатися родичів, які проживають у Росії, і що Українська православна церква «перетворюється на християнську версію ІДІЛ».

При цьому європейське видання зазначає, що цільовою аудиторією хвилі кремлівської дезінформації є населення Росії, України та країн Заходу.

Читайте також: Україна досі є головним об'єктом інформаційної війни Росії

Для внутрішньої аудиторії російські пропагандисти поширюють інформаційні наративи, які "дегуманізують" українців та представляють дії владних структур у Києві як "відновлення нацизму 20-го століття". Така інформаційна стратегія має на меті перетворити Україну в очах російської громади у "прийнятну" ціль для військової агресії Кремля.

Європейське видання зазначає, що українська аудиторія не вірить наведеним вище тезам. Водночас, такий інформаційний фон може підривати впевненість українських громадян у військових спроможностях країни, а також має на меті підірвати моральний дух українців у тривалому конфлікті з Росією. Наприклад, російське телебачення заявило, що Україна втратила третину власного флоту під час нещодавнього інциденту в Азовському морі, що не є правдою.

Західна аудиторія також є ціллю російських пропагандистів, які намагаються представити Україну "винною стороною" у конфлікті з Росією. Вони це роблять з метою вивести Росію з-під відповідальності за дії проти України, включаючи збройну провокацію в Азовському морі, та посіяти сумніви стосовно ролі Росії у катастрофі рейсу MH17.

Окремий "кластер" російської дезінформації спрямований проти подій Євромайдану, і головною метою таких дій є представити Україну як "державу-невдаху". Європейське видання наводить приклад, коли російські пропагандисти зробили репортаж про особу, яка звинувачує Україну, при цьому на роль «розчарованого» українця запросили білоруського актора.

"Такого роду репортажі спрямовані на ту частину російської аудиторії, яка потенційно хотіла б бачити зміни, подібні до українських, у власній країні, а також адресовані громадськості країн, які межують з Росією, які також могли б надихнутися прикладом України", - зазначається у статті.

Як зазначають автори, аудиторії на Заході намагаються "прищепити" думку, що Україна не є "справжньою" державою, що росіяни й українці – це один народ. Такі дії Кремля спрямовані на руйнацію почуття солідарності західного суспільства з Україною та на підрив допомоги, яку Україна отримує від західних партнерів. Як сподіваються російські пропагандисти, західні партнери рано чи пізно можуть проковтнути цю "інформаційну пігулку" та визнати Україну "зоною інтересів" Кремля, зазначається у статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-