Україна пропонує на 5 січня обмін заручників і полонених — Геращенко назвала формули

Україна пропонує на 5 січня обмін заручників і полонених — Геращенко назвала формули

Укрінформ
Україна пропонує провести обмін заручників і полонених з ОРДЛО і РФ у форматі 72 на 19 і 22 на 22 5 січня. Відповідну пропозицію надіслано ОБСЄ.

Про це повідомила у п'ятницю перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook за підсумками наради за участю представника України в ТКГ Євгена Марчука та членів гуманітарної підгрупи (експертів СБУ і МінТОТ).

"Українська сторона надіслала ОБСЄ чергову пропозицію, ми уважно проаналізували всі списки і готові помилувати та передати ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях. Україна готова до більш широкого компромісу - заради звільнення наших хлопців - і на практиці це демонструє. Також ми готові негайно передати РФ 22 їх громадян, затриманих і засуджених в Україні... Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних в форматі 22-22 і 72-19 5 січня, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами в Церкву і помолитися за мир", - написала Геращенко.

У цьому зв'язку, повідомила вона, Україна надіслала ОБСЄ пропозицію провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, на якій ще раз обговорити питання звільнення заручників і політв‘язнів.

Геращенко нагадала, що 27 грудня також заплановано провести в режимі відеоконференції і засідання безпекової підгрупи ТКГ.

Читайте також: Марчук не проти, щоб Медведчук домовлявся з Путіним про звільнення моряків

"Було б чудово - домовитися і про звільнення, і про режим тиші", -зазначила перший заступник Голови ВР.

Вона також повідомила, що Марчук висловив готовність доєднатися до роботи двох підгруп, аби разом шукати компроміс.

Як повідомляв Укрінформ, 19 грудня на засіданні ТКГ у Мінську Росія вкотре відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв'язнів. Україна пропонувала помилувати 66 бойовиків в обмін на 19 українців на окупованих територіях Донецька і Луганська, а також передати РФ 23 росіян, затриманих і засуджених в Україні, в обмін на 23 українців - політв'язнів Кремля.

Нещодавно в одній із колоній помер один росіянин, який був у списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ. Відповідно тепер Україна пропонує обмін у форматі 22 на 22.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-