У Раді Європи презентували книгу про досвід України в протидії пропаганді РФ

У Раді Європи презентували книгу про досвід України в протидії пропаганді РФ

Фото
Укрінформ
У Страсбурзі відбулася відкрита дискусія на тему «Протидія російські пропаганді: уроки та ідеї від України», під час якої було презентовано книгу «Слова і війни. Україна в протидії російській пропаганді», що розповідає про досвід нашої країни у веденні інформаційної війни.

Захід пройшов у Раді Європи за участі представників офіційних делегацій країн-учасниць організації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пропаганда нині – це глобальний тренд, але в кожній країні присутній свій досвід. Ми маємо, на жаль, свій власний досвід. Пропаганда йде від східного кордону, з Росії. (…) Це потужний інформаційний вплив на суспільну думку, історичні реалії, спотворення іміджу країни за кордоном. І зараз проблеми з пропагандою усюди, проблеми з фейковими новинами усюди», - сказав, відкриваючи дискусію, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, додавши, що ще кілька років тому було важко повірити у всепроникаючу дію пропаганди.

«Ми надіємося, що досвід України буде корисним для вас, буде корисним для розуміння цього феномену в цілому, зокрема фейкових новин, спотворення реальності, про саму пропаганду. Ми хочемо представити і наші висновки, де також йдеться про те, як ми можемо спільно діяти, адекватно реагувати на виклики, з якими стикаємося», - сказав, представляючи книгу, керівник проекту, директор з програмної діяльності «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков, звертаючись до присутніх.

Читайте також: Звіт ОБСЄ спростував фейк про обстріл Донецької фільтрувальної станції - СЦКК

Він пояснив, що книга «Слова і війни. Україна в протидії російській пропаганді» - це дослідження, над яким спільно працювали з колегами, здебільшого з країн Східної Європи.

«Російська пропаганда – не винахід недавнього минулого. Вона має глибоке коріння, яке може сягати щойнайменше радянських часів. Стратегії «після правди» не виникли у еру Путіна. Крім того, її мета не лише забезпечити власне викладення, а й послабити існуюче демократичне викладення у західних суспільствах. Також проблеми з російською пропагандою ширші, аніж проблема «фейкових новин», - вказав на основні «месседжі» дослідження головний редактор проекту, директор європейських програм «Інтерньюз-Україна» Володимир Єрмоленко.

Під час обговорення зокрема йшлося про роль ЗМІ у боротьбі з пропагандою, про «механізми» пропаганди Кремля, результативні методи протидії, також учасники наголошували на необхідності об’єднання зусиль, системну підтримку країн, що протидіють російській пропаганді.

В якості висновків книга містить поради, як ефективно протидіяти пропаганді Кремля. Вони розподілені на три частини: поради для світової спільноти, для України та загальні.

Наступним місцем, де буде презентовано книгу, стануть євроінституції в Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-