14 жовтня: народний календар і астровісник

14 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Покров Пресвятої Богородиці; кого й чим покриє Покрова і чи варто сьогодні вірити снам.

Християни східного обряду святкують сьогодні Покров Пресвятої Богородиці. Покрова здавна є одним із найулюбленіших українських свят, хоча і не входить до 12 головних церковних свят року. Традиція святкування виникла в 10 столітті і має під собою чи то легенду, чи то подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі). Якось місто було оточене ворогами і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися у Влахернському храмі. Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Єпифаній. Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив, і місто було врятовано. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого. Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Йдучи в похід на ворога, вони відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля. Це був період, коли масово шлюбували дітей. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий», а сам місяць називали ще «весільником». До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі, й селянин міг дозволити собі відпочити. Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. На Покрову в південних районах України закінчувався термін найманих робітників, у Карпатах на Покрову поверталися з полонин пастуші отари.

Про Покрову існувало чимало прислів’їв, приказок і прикмет. Яка погода на Покрову, такою буде і зима. Якщо до цього дня не опаде з вишень листя – на теплу зиму. «Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома»; «Покрова накриває траву листом, землю снігом, воду льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Іменинники нині Роман, Олексій, Михайло.

Сьогодні 24-ий місячний день, яким керує потужна чоловіча енергетика. Його треба використати задля поліпшення власного здоров’я і підвищення духовного рівня. Все негативне, притаманне попередньому дню – зникне, відійде в тінь. Залишиться лише енергетичний потік – чистий, глибокий, всепроникний, який наповнюватиме кожну клітинку нашого єства силою і життям. Цей місячний день можна назвати радісним і урочистим. На 100 відсотків вдадуться презентації, виставки, творчі вечори, прем’єри, концерти. Сьогодні треба відпочивати душею і тілом, але відпочинок має бути діяльним. Енергетичний бар’єр, потрібний для старту будь-якої справи зведений до мінімуму, тож користайтеся нагодою.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1992 році:  -4,9; а найтеплішим у 1993 – +25,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-