Антикорупційних суддів треба призначати прозоро, щоб їхнім рішенням довіряли - експерт

Антикорупційних суддів треба призначати прозоро, щоб їхнім рішенням довіряли - експерт

Укрінформ
Після створення в Україні спеціалізованого антикорупційного суду треба дуже серйозно підійти до питання відбору суддів, адже якщо це відбуватиметься непрозоро, то у громадян обов’язково виникнуть питання щодо законності та справедливості рішень, які ці судді будуть виносити.

Таку думку висловила голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі під час експертного обговорення в Укрінформі на тему "Спеціалізований антикорупційний суд: найкращі світові практики та перспективи створення в Україні".

«Відбір суддів є дуже важливим. Звісно, судді і суд з самого початку існування матимуть дуже високий ступінь довіри. Але втриматися від усіх тисків ззовні можна буде лише тоді, коли суддям довірятиме суспільство. І коли треба буде сказати «ні» прокуратурі — то суддя зможе це зробити, і щоб ніхто потім не міг поставити під сумнів це «ні», щоб ні у кого не виникало питань щодо професійності та фаховості суддів. Бо якщо будуть сумніви у цьому, або щодо якості їх відбору, то й цю відмову можуть поставити під сумнів», - сказала Ткешелашвілі.

І навпаки, наголосила вона, якщо у громадян не буде підстав сумніватися у професійності, фаховості судді, прозорості його призначення на посаду, тоді й до його рішення не буде питань.

«Щодо справедливості рішення — це дуже важливо. Ми не говоримо про суд, який може стати репресивною машиною, про те, що він буде тільки погоджуватися із аргументацією прокурора. Я упевнена, що і НАБУ, і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не хочуть мати такий суд», - відзначила голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Експертне обговорення організоване програмою USAID "Нове правосуддя" спільно з Консультативною місією Європейського Союзу та Антикорупційною ініціативою Євросоюзу в Україні (EUACI).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-